2009. október 31., szombat

Zöldborsós csirkemellragu


Ezt a receptet nagymamám receptgyűjteményéből mentettem el magamnak. Ugyan nem emlékszem, hogy ő valaha is készített volna ilyet. Nagyon egyszerű, gyors étel. Pontos mennyiségeket nem írtam fel magamnak, de úgy gondolom, nincs is túl nagy jelentősége. Valahogyan legyen arányban a hús és a zöldség mennyisége (én úgy szeretem, ha térfogatra körülbelül ugyanannyi), fűszerezni meg lehet ízlés szerint.



Hozzávalók:

  • csirkemell
  • vöröshagyma
  • zöldborsó
  • olaj vagy vaj
  • pirospaprika
  • esetleg egy kis fehérbors
  • 1 ek étkezési keményítő
  • joghurt vagy tejföl

A csirkemellet és a vöröshagymát felkockázzuk, pici sóval vajon megpirítjuk. Ha a hús kifehéredett, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával, jól összeforgatjuk. Kevés vizet adunk hozzá és félkészre pároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, azzal is pároljuk még 10-15 percig. A levét ne főzzük el teljesen, valamennyi maradjon alatta. Végül a tejfölt összekeverjük a keményítővel és behabarjuk a ragut. A párolt rizs jól illik hozzá.

2009. október 27., kedd

Kelbimbóleves krumplisnudlival



Az egyik kedvenc ételem kelbimbóból, a nagymamám ötlete alapján hagyományos krumplisnudlival. A krumpli vaéamelyest lágyít a kelbimbó markáns ízén, de így nudli formában mégis valahogyan finomabban van jelen, mint sima főtt krumpliként.


Hozzávalók:
  • kb. 30 dkg kelbimbó
  • 1 szál gyökér/ pár szelet zeller
  • fél szál sárgarépa
  • kicsi vaj (szerintem kifejezetten vajjal finom, én ehhez a leveshez az olajat kevésbé szeretem)
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • sómentes szárított fűszerkeverék
  • őrölt kömény

a nudlihoz:
  • 2-3 db közepes krumpli
  • 1 tojás
  • 1 ek étolaj
  • pici só
  • liszt, amennyit felvesz
A vajon kicsi sóval megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felkarikázott sárgarépát és a zellert, kevés vízzel felöntjük és egy kicsit pároljuk, közben fűszerezzük. Hozzáadjuk a megmosott, megtisztított, esetleg félbevágott kelbimbókat, felöntjük vízzel és majdnem készre főzzük. A végén belefőzzük a nudlikat.

A nudlihoz megfőzzük a krumplit, összetörjük lehetőleg teljesen simára. Ha valaki szereti benne darabokban a krumplit, az sem baj, ha kicsit darabos marad. Hozzáadjuk a tojást, a sót, a pici olajat, majd összeállítjuk annyi liszttel, amennyit felvesz. Ez ebben az esetben egy viszonylag lágy állagú tésztát jelent, de azért ne is ragadjon nagyon, de nem kell nagyon kigyúrni. Ezután ujjnyi vastag hurkákat sodrunk belőle lisztezett deszkán, ferdén, vagyis "nudlialakúra" felvágjuk és a levesbe belefőzzük.

Nagyon tartalmas leves, szerintem elég hozzá valamilyen nagyon egyszerű, könnyű második fogás.

Nekem ezzel a mennyiséggel már megint jóval több nudli lett, mint ami szerintem ideális a levesbe ehhez a zöldség arányhoz, úgyhogy a többit csak forró vízben kifőztem és eltettem jobb napokra. Megehető tejföllel, sajttal, mákkal, ki hogyan szereti.

Később elkészítettem a kelbimbólevesnek egy másik változatát, baconszalonnán pirítva a zöldségeket és majorannával fűszerezve. Ennél jóval erőteljesebb ízű a végeredmény.

2009. október 25., vasárnap

Zöldborsóleves

Gyerekkorom kedvenc levese volt. Sokáig úgy gondoltam, mindenki ugyanúgy, ugyanolyan "finomra" készíti, mint az anyukám. Később számos változattal találkoztam, de rá kellett jönnöm, hogy nekem ez az otthoni, egyszerű, friss zöldborsóleves ízlik a legjobban.



Hozzávalók:

  • mirelit zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • sárgarépa
  • zeller és/vagy gyökér
  • só, esetleg ételízesítő
  • petrezselyemzöld
  • kicsi olaj vagy vaj
  • esetleg némi levestészta
  • esetleg egy kis őrölt kömény

A felkarikázott zöldségeket és az apróra vágott vöröshagymát pici sóval megpirítjuk a vajon, majd felöntjük egy kis vízzel és kb. 15 percig pároljuk. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, és annyi vizet, amennyi majd a leves leve lesz. Felforraljuk, és kb. 5-10 perc után hozzáadjuk a a levestésztát, beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet és belenyomjuk a fokhagymát. Így még 10 percig főzzük. Akkor marad a zöldborsóleves friss, akkor marad szép zöld színű a zöldborsó, ha csak kb. 15 percig főzzük, addig amíg egy kicsit, csak éppen hogy megráncosodik. Természetesen ez a főzési idő az átlagos mirelit (zsenge) zöldborsóra érvényes. Amennyiben friss zöldborsóból készítjük, igazodni kell ahhoz, mennyire zsenge vagy öreg a borsó.

Fűszeres sárgarépa




A receptet úgy állítottam össze a Terebess-féle Ázsia tár indiai receptjeit nézegetve, hogy azt a mi ízlésünkhöz és a könnyen beszerezhető fűszerekhez igazítottam. Így lett a sárgarépa bádzsiból fűszeres sárgarépa. Mi köretként szoktuk enni.

Hozzávalók:

  • felkarikázott sárgarépa
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • őrölt kömény
  • fehérbors
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt gyömbér
  • só, esetleg kis ételízesítő
  • vaj

A mennyiségeket mindenki ízlése szerint határozza meg, aszerint, hogy mennyire szeretné csípősebbre, vagy inkább hagymásabbra, stb.

A sárgarépát és a vöröshagymát vajon kicsi sóval kissé megsütjük, majd egy kis vizet adunk hozzá, a vizet fokozatosan pótolva készre pároljuk. Valamivel az előtt, hogy megfelelően puha lenne, hozzáadjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát.

Almaleves

Most készítettem először életemben almalevest abból az apropóból, hogy megmentsek pár, a kamrában kornyadozó almát. Megnéztem pár receptkönyvet, böngésztem az interneten és úgy találtam, hogy az almalevesnél mi sem egyszerűbb. Elkészült hát a saját változatom.





Hozzávalók:

  • alma
  • szekfűszeg
  • fahéj
  • cukor
  • vaníliás cukor/vaníliarúd/aroma
  • citromlé
  • tejföl
  • kukoricakeményítő

Az elkészítése gyakorlatilag csak annyi, hogy ezt az egészet összefőzzük, habarjuk, ízesítjük.

Az almát meghámoztam, magházától megtisztítottam és szeletekre vágtam. Föltettem főni a fűszerekkel vízben. Mikor megfőtt, az egész szekfűszegeket kivettem belőle, utánaízesítettem citromlével, és behabartam egy kis tejföllel elkevert keményítővel. Ha kihűlt, bátran fogyasztható, bár így ősszel-télen én langyosan szeretem.

2009. október 24., szombat

Túrógombóc

Ezt a receptet most csak kifejezetten az arányok rögzítése végett írom le. Nálunk a családban nem volt hagyomány a túrógombóc készítése. A férjem nagymamájánál ettem először, természetesen rögtön megízlett.

Én jó zsíros, csomómentes házi túróból szoktam készíteni. Valószínűleg a túró állaga miatt jópár recept arányai nem működtek, így kikísérleteztem a saját verziómat.



Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 18 dkg búzadara
  • 3 tojás sárgája
  • 3 tojás felvert habja
  • 1 csipet só
  • 4-5 ek cukor

A masszát fél órát állni hagyom, majd gombócokat formázok belőle és forrásban levő vízbe dobom. Mikor feljönnek a víz tetejére, még kb. 5 percet főzöm, majd szűrőkanállal kiveszem őket és olajon pirított zsemlemorzsába forgatom

Én fahéjas porcukorral meghintett tejföllel szeretem.

2009. október 22., csütörtök

Karamellás tekercs

A recept az 5perckonyha.hu oldaláról való, az eredeti formát régebben készítettem el. Íme, ahogyan nekem sikerült:



Változtatás csak annyi történt, hogy mivel aggódtam a krém szilárdságát illetően, került bele egy kis vaj is.

Most elkészült tortaformában is, marcipándíszítéssel a tetején, íme:



piskóta:

  • 5 tojás
  • 5 ek víz
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 5 dkg finomliszt
  • 10 dkg folyékony vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

krém:

  • 5 dl tejszín
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 1 csomag lapzselatin (500 ml folyadékhoz elegendő)
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só

Az elkészítés módja a linkelt oldalon megtalálható.
Sajnos nekem megint problémám adódott ennek a krémnek az állagával, mint ahogyan az első alkalommal is. Valamiért a tejszínhab és a karamellkrém összekeverésekor mintha kicsapódna a zsiradék, és egyre darabosabb lesz a krém állaga, mintegy különválik a karamell és a darabos tejszín. Ezt én úgy tudtam korrigálni, hogy jól lehűtöttem a krémet, és még egyszer igyekeztem jól elkeverni. Így már jobb az eredmény, bár még így is kissé márványos a krém. Vagy vajon ez eredetileg is ilyen? Azon a képen nem ilyennek látszik. Az íze viszont maximálisan karamell ízű.

2009. október 6., kedd

Zabpelyhes korongok

Az Nlc Sütik képpel topikjának gyűjteményéből való a recept, pici átalakítással. Az eredeti így hangzik:

Hozzávalók:
  • 20 dkg zsiradék /vaj, olaj, margarin/
  • 1 bögre cukor - fele barna, fele fehér
  • 1,5 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1,5 bögre zabpehely
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 vaníliás cukor
  • 0,5 tábla étcsoki
  • 1 késhegynyi só
  • fahéj
  • 0,5 bögre aszalt gyümölcs, lehetőleg piros /josta, áfonya, meggy, mazsola vagy akármi
Ezt kell jól összekutyulni.

Én most kihagytam belőle az aszalt gyümölcsöket, szódabikarbóna helyett egy fél sütőport tettem bele (az volt itthon) és vajjal készült.
Meglepően hamar készen van, nagyjából 10 perc alatt összekevertem, majd 15 percig 170 fokon sütöttem egy adagot. Ez nekem 2,5 tepsire elegendő.



Egy másik alkalommal kipróbáltam olajjal is, pontosabban 3/4 rész olaj, a többi vaj (ugyanis nem volt itthon elegendő vaj). Az eredmény nekem így kevésbé tetszett. A korongok jóval szétesőbbek lettek, és ízre sem olyan, mint vajjal.