2009. december 22., kedd

Brokkolisaláta


Ez a saláta párolt brokkoliból készül, így még langyosan, nem teljesen kihűlve köret benyomását keltheti. Szerintem valóban kiváló köretként is, de kihűtve salátaként fogyasztható.





Hozzávalók:

  • kb. 40 dkg brokkolirózsa
  • kb. 3 dl natúr joghurt
  • 1 fej lilahagyma félkarikákra szelve
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
  • 1 csokor apróra vágott kapor
  • ízlés szerint citromlé
Brokkolirózsákat használunk a salátához, tehát a friss brokkolit levágjuk a száráró. ha mirelit brokkolit használunk, úgy egyszerűbb a helyzet, mert a zacskóban általában csak rózsákat találunk. Én egy szűrővel ellátott párolóedényben szoktam gőz fölött megpárolni.

A lilahagymát negyedekbe vágjuk és fölkarikázzuk. A joghurtot összekeverjük kis sóval és a fűszerekkel, és az öntetet lágyan összeforgatjuk a brokkolival és a hagymával. Ízlés szerint meglocsoljuk citromlével. Pár órát hűtőben érleljük.

2009. december 19., szombat

Aszalt szilvával tűzdelt kacsamell



Egyik kedvenc ételünk a sült kacsa. Önmagában is nagyon finom, ám egy kis aszalt szilvával megbolondítva felséges étel.



Hozzávalók:

  • kacsamell, csont nélkül
  • aszalt szilva




Ahhoz, hogy biztosan puha legyen a végeredmény, ajánlatos a kacsahúst egy estére bepácolni. Túlfűszerezni nem szükséges, hiszen egyrészről önmagában is elég ízletes, másrészről most a különlegesebb íz kedvéért tesszük hozzá az aszalt szilvát. Tehát egy kis olaj és víz (esetleg tej) keverékében sóval elegendő pácolni.

Amennyiben az aszalt szilva kemény lenne, beáztatjuk előre 1-2 órát, hogy puhuljon. Majd a kacsamell nem bőrös felébe késsel réseket, kis zsebeket vágunk, amibe belenyomkodjuk az aszalt szilvát. Jó mélyre tegyük a szilvákat, mert sülés közben hajlamos kicsit kifordulni. Sózzuk, majd lefedve vagy alufóliával leborítva magas hőfokra sütőbe tesszük a kacsamellet a bőrös részével lefelé borítva, a szilvák így felfelé állnak benne. A kacsából szép lassan kisül a zsír. Közben döntsük el, mennyire van ebből szükségünk az ételhez, a többit pedig sülés közben öntsük le róla. ha szükséges, közben egy kis vizet is adhatunk hozzá. Mikor már nagyjából puha, vegyük le róla a fóliát, hogy piruljon is meg.


Mi a kacsához a sült rizst szeretjük legjobban köretként. Ez a következőképpen készül:

A rizst a szokásos módon pergeljük egy kis olajon majd megfőzzük. Legyen puha, vagy inkább fogkemény, de ne legyen kicsit se szétfőve, mert még a sütőbe kerül ezután. Ezután kicsit sózzuk, vágunk hozzá petrezselyemzöldet, majd összekeverjük a kacsa kisült zsírjával, szaftjával. Annyit tegyünk rá, amennyit ízlésünkhöz mértem jónak látunk, attól függően, mennyire zsírosan vagy szárazabban szeretnénk. A rizst a majdnem készre sült kacsa mellé terítjük, és még kb. fél órát sütjük őket így együtt, illetve addig, amennyire pirultan szeretnénk a rizst. A rizst időnként megforgatjuk közben, hogy egyenletesen piruljon.

2009. december 9., szerda

Sütőtökkrémleves

Nagyon sok leves receptet lehet találni sütőtökből , egymástól jelentősen eltérő fűszerezéssel. Úgy gondoltam, én ezektől függetlenül létrehozok egy saját verziót, kísérletezve egy kicsit az ízekkel.



Hozzávalók:
  • sütőtök
  • vöröshagyma
  • kicsi vaj
  • őrölt kömény
  • őrölt szekfűszeg
  • kurkuma
  • egy kevés tejszín

A sütőtököt és a vöröshagymát megpucolom, felkockázom, kicsi vajon sóval megpirítom, majd vízzel fölengedve puhára főzöm. Közben fűszerezem az említett fűszerekkel, ízlés szerint. A sült tökkel ellentétben a sütőtök így főzve rendkívül hamar puha lesz. Turmixolom, majd elkeverem egy kis tejszínnel, összeforralom, és készen is van.

Mennyiségeket nem mértem. Most egy kisebb sütőtök felét készítettem el, amiből kb. 3-4 adag leves lett.

Levesbetétnek ízlés szerint több mindent használhatunk, akár hagyományos tésztaszerűeket, vagy reszelt sajtot, olajos magvakat is.

2009. december 1., kedd

Túrós batyu

Ezt a receptet nagyon régóta így készítem, mint nagyjából bevált túrós batyu receptet. Jó puha még másnaposan is. A hajtogatásnál viszont vigyázni kell vele, mert süléskor hajlamos szétnyílni, ezért jó erősen kell a széleket összeilleszteni.


Hozzávalók:

a tésztához:

  • 60 dkg liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)
  • kb. 3 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3-4 ek cukor
  • 1 csipet só
  • sütéskor további 2 tojássárgája megkenni a tészta tetejét

a töltelékhez:

  • kb. 50 dkg túró
  • 1 egész tojás
  • 4-6 ek cukor
  • vaníliáscukor
  • kb. 2 ek tejföl
  • 3-4 ek búzadara
Ez a mennyiség kb. 2 nagy tepsire elegendő.


A tejben pici cukorral fölfuttatjuk az élesztőt, majd összeállítjuk a tésztát a lisztből, a puha vajból, az élesztős tejből sóval és cukorral, ízlés szerint. Ez egy könnyen gyúrható tészta, kicsit esetleg ragadhat a zsiradéktól. Kb. fél órára félretesszük kelni. Nem kell nagyon megkeleszteni, csak egy kicsit.

Közben összeállítjuk a túrótölteléket. A túrót összetörjük a tejföllel, édesítjük, hozzáadjuk a tojást majd belekeverjük a búzadarát.


A tésztát nem túl vékonyra kinyújtjuk, és négyzeteket vágunk ki belőle. A négyzetek közepére halmozunk a túrótöltelékből, majd az ellentétes csücsköket összefogva jól összenyomkodjuk a széleket.

Előmelegített sütőben sütjük 170 fokon kb. 35-40 percig. Tojással meg lehet kenni már az elején is, akkor kicsit sötétebb lesz, de elég úgy félsülés után is, akkor valamivel világosabb lesz a sütemény. A fényképen az utóbbi változat látható.

Fokhagymás párolt zöldbab

Párolt zöldbabot szoktam készíteni zöld és sárga színű zöldbabból is, többféleképpen fűszerezve. Fokhagyma azonban szinte mindig kerül rá. Ez most az egyik legegyszerűbb változat.




Hozzávalók:

  • zöldbab
  • fokhagyma, ízlés szerint (lehetőleg jó sok)
  • kicsi vaj
  • kis tejföl, ízlés szerint, de elhagyható

A mennyiségeket nem szoktam mérni. Minden attól függ, hány személyre készül, a fűszerek pedig ízlés szerint adagolhatóak.

A felvágott zöldbabot egy kis vajon elkezdem párolni, majd sózom, öntök hozzá egy kis vizet, lefedem és majdnem készre párolom. Ez lehet egészen puha is, de hagyhatjuk egy kicsit roppanósra is. Mielőtt készen van, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a tejfölt, majd még rottyantok egyet rajta.

A legegyszerűbb serpenyőben vagy wokban elkészíteni, így nem ég oda egyáltalán.

Mi köretként szoktuk enni.