2010. január 23., szombat

Töltött sült paprika

Ezt az ételt a török gyorsétkezdék töltött sült paprikája ihlette. A paprika valamilyen jó fűszeres, zöldséges-húsos töltelékkel van megtöltve és megsütve. Többféle zöldséggel finom lehet. Nálunk most kialakult egy nagyjából állandó kombináció, amit én nagyon ízletesnek, táplálónak, jó zöldségesnek találok. A hagymák és a húsféle felhasználása változhat. Készítettem már előre dinsztelt vörös- és lilahagymával is, maradék sült hús felhasználásával is a tölteléket. Hús nélkül, csak zöldségesen is finom. A brokkoli és árpa keveréke azonban állandó.




Hozzávalók:

  • 4 db közepes méretű paradicsompaprika vagy kaliforniai paprika
  • 15-20 dkg gomba
  • 15-20 dkg brokkolirózsa
  • 7 dkg árpa (étkezési árpa, árpagyöngy)
  • kb. 10 dkg baconszalonna
  • pár szál újhagyma
  • 1 csokor metélőhagyma
  • oregánó
  • bazsalikom
  • csipetnyi morzsolt borsmenta
  • olívaolaj
Ez a mennyiségű töltelék kisebb eltéréssel pont elég ennyi paprikához.

Az árpát előző este beáztatjuk két-háromszoros mennyiségű vízbe. Másnap három-négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Én kuktában szoktam főzni, így kb. egy óra alatt fő meg.

Közben a gombát megmossuk és fölszeleteljük, a brokkolit szintén megmossuk és kisebb darabokra vesszük szét a rózsákat, a bacont kockákra vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a bacont majd hozzáadjuk a gombát és a brokkolit, sózzuk, fűszerezzük. Amennyiben szükséges, adunk hozzá plusz zsiradékot és egy kis vizet. Az egészet nagyjából negyedóráig pároljuk. Ha készen van, beledaraboljuk az újhagymát és a metélőhagymát.

Az árpát összekeverjük a zöldséges egyveleggel és megtöltjük vele a félbevágott, magházától megtisztított paprikákat. Egy tepsit kikenünk olívaolajjal, belehelyezzük a paprikákat, egyenként meglocsoljuk őket egy kevés olajjal és kb. 180 fokos sütőben fél órát sütjük.

2010. január 21., csütörtök

Csodás csokis muffin

Ezt a receptet egy barátnőmtől kaptam. Nem vagyok nagy muffinkészítő, valahogyan soha nem éreztem nagy motivációt hozzá, mert azok a muffinok, amiket mindenfelé, barátoknál, vendéglátóhelyeken ettem, nem egyértelműen voltak finomak. Pár dolog mégis vonzott ebben a receptben. Az egyik dolog az állítólag nagyon csokoládés íz, amit én nagyon-nagyon szeretek. A második, hogy a barátnőm által ez már egy kipróbált recept volt, aki állította, hogy ez nem száraz, mint sok más muffin. A harmadik ok pedig maga a muffin egyszerű elkészíthetősége. Úgy gondoltam, nem veszíthetek vele sokat.

Az ízek harmóniája mindent eredményt fölülmúl, valóban csodásan csokis íze van, az állaga pedig omlósan lágy, kellemesen nedves. A kinézete nem feltétlenül vonzó, bár ez magyarázható gyakorlatlanságommal a muffinkészítés terén. Na de nem is ez a fontos, hanem a csodás csokis íz. A recept így bevonult a mindennapi, könnyen elkészíthető süteményeink közé.




Hozzávalók kb. 2 adag muffinhoz:

  • 15 dkg finomliszt
  • 2 egész tojás
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek barackíz, vagy bármilyen más édes lekvár
  • fél csomag sütőpor
  • 5 dkg keserű kakaópor
  • 10 dkg törött étcsokoládé
  • kb. 2 dl tejszín
  • vaníliáscukor, vagy vaníliaaroma

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a nedveseket és elkeverjük. Muffinformába töltjük a keveréket és 170 fokon előmelegített sütőben 25-30 percet sütjük.