2010. február 18., csütörtök

Diós isler




Ez a recept a hagyományos magyar isler - már ha lehet ilyenről beszélni - diós változata.

Hozzávalók:

a tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 18 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 egész tojás
  • csipetnyi só

a korongok összeragasztásához:
  • valamilyen lekvár

a mázhoz:
  • 1 tábla étcsokoládé
  • 3 ek étolaj
  • kb. 5 dkg durvára vágott dió
A száraz hozzávalókat összekeverjük és összedolgozzuk a kézmeleg vajjal és a tojással. Fél órát hűtőben pihentetjük. Utána vékonyra kinyújtjuk és nagy méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztadarabokat újra lehet gyúrni és szaggatni. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
Ez a mennyiség kb. két tepsire elegendő.

Két-két korongot valamilyen lekvárral összeragasztunk.

A csokoládét összetörjük és gőz fölött 3 evőkanál olajjal megolvasztjuk. Az összeragasztott korongokat megmártjuk a csokoládéban és megszárítjuk őket. Két-három óra szükséges s csokoládé megszilárdulásához, addig mindenképpen egymás mellett kell tárolnunk az összeragasztott korongokat.

Az összeérés ideje egy-másfél nap, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a linzertészta átpuhuljon..

2010. február 16., kedd

Bazsalikomos-fokhagymás párolt brokkoli

Legegyszerűbb brokkolirózsákból készíteni serpenyőben.




Hozzávalók:

  • brokkolirózsák tetszés szerinti mennyiségben
  • egy kis vaj
  • fokhagyma (jó sok)
  • bazsalikom
  • esetleg egy kis tejföl
A brokkolit rózsáira szedjük, a fás és keményebb száraktól megtisztítjuk. A szárak jók lesznek mondjuk valamilyen zöldséglevesbe, vagy brokkolikrémlevesbe. Egy kis vajat fölolvasztunk egy serpenyőben, hozzáadjuk a brokkolit, a zúzott fokhagymát, sózzuk és megszórjuk bazsalikommal, mindezt ízlés szerint. Lehetőleg olyan edényt válasszunk, amiben az összes brokkolirózsa leér az edény aljára, hogy ne legyen szükség túl sok kevergetésre és így ne törjenek össze a brokkolirózsák. Amennyiben kicsit pirult a vajon ez az egész, öntünk hozzá egy kis vizet és fedő alatt készre pároljuk. Csak annyi vizet tegyünk hozzá, hogy az alján legyen valamennyi, ne fedje el az egészet. Ha szükséges, közben pótoljuk. Ha szeretjük, a végén tehetünk hozzá egy kis tejfölt is.

Mirelit brokkoliból készítve nagyon hamar, kb. 10-15 perc alatt készen van, frissből valamivel tovább tart.

2010. február 11., csütörtök

Csülkös bab





Igazi téli eledel, laktató és melegítő hideg napokra.
Én kuktában főzöm, ezzel is egyszerűsítve a dolgomat, rövidítve a főzés idejét. A főzése nagyon egyszerű, ez egy olyan magától elkészülő étel.
Mennyiségeket nem írtam. Úgy ideális, ha a csülök és a bab nagyjából egyszerre fogy el. Ez természetesen attól függ, ki mennyi húst szeret a babhoz enni.

Hozzávalók:

  • füstölt csülök
  • szárazbab
  • vöröshagyma
  • babérlevél
  • esetleg fűszerpaprika
  • tejföl
A babot előző este beáztatjuk.

A csülköt egészben, annyi vízben, hogy ellepje, kb. egy órán főzzük a kuktában, babérleveles vízben, az összeaprított vöröshagymával. Ezután hozzáöntjük a babot, ha szükséges, további vizet, és együtt főzzük őket kb. 2 órán keresztül. Közben lehet ellenőrizni a fűszerezést (só), hogy megfelelő mennyiségű-e a víz ahhoz, hogy egy jó sűrű levest kapjunk, majd a hús és a bab puhaságát. A kuktát nem érdemes sűrűn nyitogatni, azonban egyszer, a főzési idő valószínűsíthető vége felé azért érdemes megnézni.

Mikor már készre főtt, tehetünk hozzá pirospaprikát is (ebből most kimaradt). Amennyiben elegendőnek ítéljük a zsiradék mennyiségét a leves tetején, leszedünk belőle egy kicsit, elkeverünk benne 2-3 kiskanál pirospaprikát. Ha nem elegendő, olajjal keverjük el a paprikát. Hozzáteszünk pár evőkanálnyit a forró léből. Így is jól elkeverjük, hagyjuk megduzzadni a paprikaszemeket. Ezután öntjük a leveshez és összeforraljuk vele.

Tálalás előtt a babérleveleket kihalásszuk belőle és tányéronként adhatunk hozzá tejfölt.


2010. február 7., vasárnap

Aranygaluska


Ez egy nagyon egyszerű kelt tészta. Nem igényel különösebb gyúrást, és ha esetleg kissé pontatlanok vagyunk a tészta hozzávalóinak az arányaiban, az sem jelenti, hogy komolyabban elrontanánk.

Hozzávalók:

a tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 nagyobb kiskanál só
  • 1 db egész tojás
  • 1,2 dl tej
  • 1 db citrom reszelt héja

a vaníliamártáshoz:
  • 7,5 dl tej
  • vaníliacukor/vaníliarúd belseje/vanília aroma
  • 4 db tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 4 dkg étkezési keményítő

a szóráshoz és a mártogatáshoz:
  • 10-15 dkg darált dió
  • ízlés szerint porcukor (3-4 ek elég hozzá)
  • 6-7 dkg olvasztott vaj

A langyos-cukros tejben fölfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat, majd összedolgozzuk az élesztős tejjel, a tojással és az olvasztott vajjal. Összegyúrjuk, nem kell nagyon sokat dolgozni rajta. Kb. fél órát meleg helyen pihentetjük. Ha megkelt, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, és kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, maradék nélkül. Egy tortakarikát kikenünk vajjal. A kiszaggatott tésztát egyesével megmártogatjuk előbb olvasztott vajban, majd jól meghempergetjük a cukros dióban. Egyesével, jó szorosan egymáshoz elhelyezzük a tortakarikában. Ha marad ki dió, megszórjuk vele. Így is kelesztjük még kb. fél órát. Előmelegített 170 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.



Ha megsült, kiborítjuk a formából. Ahogyan magától szétesik, tálba szedjük és leöntjük vaníliamártással.




A vaníliamártáshoz kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, hozzáadunk egy kis tejet és a keményítővel is elkeverjük. Hozzáadjuk az összes tejet, majd alacsony lángon, folytonos kevergetés közben hagyjuk besűrűsödni. Célszerű habverővel keverni, könnyebb így, mint fakanállal.

2010. február 6., szombat

Serpenyős hagymás sült máj


Egy nagyon egyszerű étel, talán nem is való egy ilyen blogba, azonban a cél érdekében ez is összegyűjtésre került. Gyorsan készen van, egyszerűen elkészíthető. Fogyasztható ebédre valamilyen körettel, de akár önmagában vagy kenyérrel is vacsorára.

Hozzávalók:
  • kb. fél kg. csirkemáj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva
  • étolaj





Pár evőkanálnyi étolajat felforrósítunk egy serpenyőben, beledobjuk a hagymát, sózzuk, és rátesszük a májat is. Így együtt pirítjuk őket fehéredésig. Utána adunk hozzá egy kis vizet, csak annyit, hogy éppen ellepje, fedőt teszünk a serpenyőre és pároljuk. Én kb. fél órát szoktam így sütni-párolni, mert úgy szeretem, ha a máj rendesen át van sülve, picit sem véres vagy nyers, a közepe sem. Közben a vizet mindig pótolom. Mikor már készen van, lesütöm, csak kevés, nem vizes szaftot hagyok alatta.

2010. február 4., csütörtök

Finomfőzelék

Ez egy olyan kivételes főzelék volt, amit gyerekkoromban még a menzán is megettem. Ha túl lisztes volt, maximum kihalásztam belőle a zöldségdarabokat, a többit meg otthagytam. Ezeknek a zöldségeknek az íze szerintem nagyon jól harmonizál egymással, érdemes próbálkozni a hagyományos főzeléknek olyanfajta elkészítésével, hogy a friss, nem túlfőtt zöldségek íze domináljon, ne a lisztes sűrítésé.



Hozzávalók:

  • 1 nagyobb szál sárgarépa
  • kb. 20-25 dkg zöldborsó
  • karalábé
  • kicsi vaj
  • 1-2 dl tej
  • 1-2 ek étkezési keményítő
  • petrezselyemzöld
  • 3-4 gerezd fokhagyma

Én most kényelmes módon mirelit zöldborsó-sárgarépa keverékből készítettem a főzeléket, ehhez tettem 2 db friss karalábét. Ugyan friss zöldségből szerintem sokkal finomabb.

A felkarikázott, kockára vágott zöldségeket egy kicsi vajon kicsi sóval pirítom, majd felöntöm épphogy csak annyi vízzel, hogy ellepje. Ha közben elfőné a vizet és még nincsen készen, természetesen pótoljuk. Ezt a mirelit keveréket használva kb. negyedóra alatt az egészet puhára főztem. Ha friss zöldségekből készítjük, a sárgarépának lehet egy kicsit több időt hagyni, a zöldborsó és a karalábé viszont hamar készen van. Ha puhák a zöldségek, beletesszük a zúzott fokhagymát. A tejből és az étkezési keményítőből habarást készítünk és elkeverjük az ételben, összeforraljuk. Közben megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Ha szükséges, még sózzuk.

Ügyeljünk arra, hogy valóban csak annyi folyadék legyen rajta, ami ellepi, így minimális mennyiségű habarás is elég hozzá.