2010. június 27., vasárnap

Csirkemellpástétom




Ezt az oldalt nézegetve jutott eszembe ez a húskrémrecept. Ami itthon volt, és amiről úgy gondoltam, hogy finom lehet együtt fogyasztva, azt összeraktam egy krémbe. A baconszalonna íze elég markánsan jelen van benne, a mustár ilyen mennyiségben viszont csak enyhe zamatot ad neki. Ha még pár órán belül fogyasztjuk, kenhető krém állagú, később a vaj miatt akár szelhető keménységű is lehet. Összességében egy nagyon ízes, laktató uzsonnakrém.



Hozzávalók:
  • 25 dkg csirkemell
  • 5 dkg húsos baconszalonna
  • kb. 10 dkg vaj
  • 1 szál sárgarépa
  • majoránna
  • 1 ek mustár
A felkockázott csirkemellet a baconszalonnával és a felkarikázott sárgarépával együtt megpirítjuk, közben fűszerezzük. Hozzáadunk egy kis vizet és nagyjából fél óra alatt készre pároljuk, a levét teljesen elfőzzük. A húst a zöldséggel botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a puha vajat, végül még mustárral fűszerezzük. Fogyasztás előtt hűtőben érleljük.

2010. június 23., szerda

Uborkasaláta 1.

Mondjuk úgy, hogy ez olyan tzaziki-szerűség. Nem tudom, milyen az eredeti, soha nem jártam ott, ahol ezt kitalálták.

Hozzávalók:

  • 1 nagy kígyóuborka
  • 2 dl natúr joghurt
  • apróra vágott kapor
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 kk citromlé
A felszelt uborkához hozzáadjuk az előzőleg kikevert öntetet, majd hűtőben érleljük a salátát..

2010. június 21., hétfő

Karfiolkrém

Egy vegetáriánus fórumon olvastam, hogy a zöldségből készült krémek egyik összetevőjének gyakran használnak olajos magvakat, mert finom és tápláló is. Mivel nagyon szeretem az olajos magvakat, úgy gondoltam, ezt mindenképpen ki kell próbálnom. Íme hát egy saját kreáció. Úgy gondolom, pont megfelelő mennyiségben sikerült a napraforgómagot a karfiolhoz adagolnom, érzik az íze, de nem nyomja azt el. Kenyérre kenve és zöldségmártogatósnak is nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 25 dkg karfiol
  • 5 dkg hántolt napraforgómag
  • 5 dkg puha vaj
A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt párolóedényben gőz fölött nagyjából puhára pároljuk. Összeöntjük egy magas falú edénybe a vajjal és a napraforgómaggal, sózzuk, majd botmixerrel pürésítjük. Fogyasztás előtt hűtőben érleljük pár órát.

2010. június 20., vasárnap

Gomba görögösen


Hirtelenjében nem tudtunk mit csinálni majd egy kilónyi laskagombával. A szokásos ízekhez nem volt kedvünk, így került a kezünkbe a Fakanál magazin egy régi különszáma, benne kifejezetten gombás receptekkel. Interneten próbáltam utánanézni, mitől is "görögös" ez az étel, de a magazin receptjének szó szerinti átmásolásán túl nem találtam egyebet. Én a receptet kis módosításokkal közlöm, ahogyan nekünk ízlett. Gyors étel, maga a főzése kb. fél óra alatt készen van. jelen esetben kölessel tálaltam.


Hozzávalók:

  • kb. 80 dkg laskagomba
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • kb. 1 dl olívaolaj
  • kb. 2 dl paradicsompüré
  • őrölt rozmaring
  • kakukkfű
  • 1 kk méz
A gombát megmossuk, felkockázzuk, a vöröshagymát szintén. Egy nagyobb serpenyőbe vagy lábasba beleöntjük az olívaolajat, rá a hagymát és a gombát. Sózzuk, fűszerezzük, majd megpirítjuk. Valószínűleg ereszt annyi levet, ami elég ahhoz, hogy megpárolódjon. Közben hozzáadjuk a paradicsompürét is. Mikor készen van, szükség szerint teszünk hozzá egy kis mézet is.

2010. június 17., csütörtök

Zöldbableves

Ez egy olyannyira egyszerű étel, hogy talán az is meglepő, miért kell külön lejegyezni. A családi receptek között nyáron, zöldbabszezonban igen gyakran főzték. Nagymamám és anyukám kezén némi átalakuláson ment keresztül, azóta már én is egy kicsit máshogyan készítem.

Legfinomabb friss zöldbabból. Így valamivel hosszabb főzési időt igényel, mintha mirelitből készítjük. A sok fokhagyma kifejezetten jót tesz neki.



Hozzávalók kb. 4 személyre

  • fél kg zöldbab
  • 1 fej fokhagyma
  • 1-2 ek étolaj
  • 1 ek pirospaprika
  • a tálaláshoz tejföl
A zöldbabot megtisztítjuk, fölvágjuk, majd feltesszük vízben főni. A fokhagymagerezdeket is megtisztítjuk, és hozzányomjuk a leveshez. Közben sózzuk. Mikor készre főtt, az olajat összekeverjük a pirospaprikával, hozzákeverünk egy kicsit a forró léből is, hogy duzzadjon a paprika, és a masszát a leveshez adjuk. Összeforraljuk. Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.

A nagymamám régen még kevés, világos, paprikás rántással készítette és tejföllel, vagy ecettel, vagy akár mindkettővel tálalta.

Később a recept kicsit átalakult, rántás helyett a paprika suhintással került rá. Ez úgy készül, hogy az olajat megmelegítjük, hozzákeverjük a paprikát és a forrásban levő leveshez öntjük. Közben suhan egyet. Vigyázni kell, hogy ne teljesen forró olajba kerüljön a paprika, mert akkor megéghet. Ha így tesszük a leveshez a paprikát, az a rántáshoz hasonlóan ad neki egy plusz zamatot, a kissé pirult paprika ízét.

2010. június 6., vasárnap

Bazsalikomos párolt cukkini




A cukkini nagyon gyorsan elkészíthető zöldségféle. Fűszernek a bazsalikom kiválóan illik hozzá. Mi általában köretként fogyasztjuk, de egy kis sajttal megszórva önmagában is finom.

Hozzávalók:

  • zsenge cukkini
  • vaj
  • bazsalikom

A zsenge cukkinit, tehát amelyiknek a héja még olyan puha, hogy a körmünk könnydén belefúródik, felszeleteljük. Amennyiben elég zsenge, a magokat sem szükséges kiszednünk.Vajat olvasztunk egy serpenyőben, a cukkinikarikákat beletesszük, sózzuk, fűszerezzük, és kb. 10-15 perc alatt fedő alatt készre pároljuk. Ha szükséges, egy kis vizet önthetünk hozzá, de a saját leve is elég lehet a pároláshoz.