2010. augusztus 28., szombat

Mazsolás tészta


Ezt az ételt Pécsett ettük gyakran a menzán, egyetemista koromban. Sehol másutt nem találkoztam azóta sem vele. Ott egyszer csak megjelent az étlapon, és sokunknak ízlett. Egyszerűnek tűnt elkészíteni, így egyszer megkérdeztük az egyik konyhásnőt, tulajdonképpen mi is van benne. Úgy sejtettük, valami finom vaníliás szósszal, krémmel lehet leöntve a tészta, esetleg valami pudingszerűséggel. Nagyon meglepődtünk, mikor kiderült, hogy a fő összetevő tulajdonképpen tejföl. A többire már bizony nem emlékszem, így később emlékezetből, az íz és állag emlékeire hagyatkozva igyekeztem rekonstruálni ezt az édességet. Nagyjából sikerült is.

A sok tejföltől lesz jó krémes, így azzal ne spróroljunk. Egy kis víz nem árthat hozzá, mert sütés közben nagyon beissza egyébként a masszát, ha az túl sűrű. Így krémesebb lesz.

Hozzávalók:

  • 18 dkg tésztához:
  • 6-7 dl tejföl
  • kb. 1/2 dl víz
  • egy egész tojás
  • kb. 15 dkg mazsola
  • ízlés szerint cukor, méz, vaníliáscukor
A mazsolát forró vízbe beáztatjuk pár percre. A tésztát kifőzzük, leöblítjük, beleöntjük egy nagyobb tűzálló tál aljára. A tejfölt összekeverjük a tojással, a mazsolával, kicsit hígítjuk vízzel, édesítjük. A masszát egyenletesen ráöntjük a tésztára. Forró sütőbe toljuk, sütési módozattól és ízléstől függően 20-30 percig sütjük. Ha a tejfölös massza már kicsit összeállt rajta, akkor készen van. Én szeretem, ha kicsit pirult is a tészta, így általában légkeveréses-grill funkción még további 5-10 percet sütöm.

Sárgaborsófözelék


Ez egy nagyon egyszerű étel. Nekem az egyik kedvenc főzelékem hűvösebb napokra. A mennyiségekkel mindig bajban vagyok, mindig elfelejtem, mennyit eszik meg belőle általában egy ember. Így persze vagy túl sok, vagy túl kevés készül. A jelenlegi képen zöld színű felesborsóból készült a főzelék.









Hozzávalók kb. 2 fő részére:

  • 20 dkg sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
A sárgaborsót egy éjszakára beáztatjuk.

A vöröshagymát apróra vágjuk, összeöntjük egy edénybe a sárgaborsóval, vízzel felöntjük, sózzuk. A recept tulajdonképpen ennyi. Megfő szinte magától, semmit nem kell vele csinálni. Csak arra kell ügyelni, hogy a főzés vége felé, mikor már kezdenek szétmenni a borsószemek, hajlamos leragadni, így nem árt kavargatni. Semmiféle lisztes sűrítés nem szükséges hozzá, a szétmenő borsószemektől szépen besűrűsödik. Természetesen a sűrűségét víz hozzáadásával szabályozhatjuk. Kb. egy óra alatt készen van.

2010. augusztus 21., szombat

Grillezés

Ma grilleztünk a kertben. A csirkemellhez saláták készültek, kukoricasaláta és valami sopszka
saláta-szerűség.





Csirkemell grillezve

a páchoz:
  • őrölt koriander
  • őrölt kömény
  • őrölt babérlevél
  • őrölt szerecsendió
  • fűszerpaprika
  • étolaj
  • víz
A csirkemellet megfelelő méretűre vágtuk, kiklopfoltuk, majd megkentük a páccal. A maradék pácot hozzáöntöttük, lefedve a hűtőben tároltuk egy éjszakán át. A férjem gillrácson mindkét oldalukat megsütötte.

Kukoricasaláta

A túlzottan majonézes salátákat én kevésbé kedvelem, mert nehéznek találom őket. Ebbe most került mégis egy kevés bolti majonéz, csak az íz miatt. Az öntet elkészíthető majonéz nélkül is, csak tejföllel, joghurttal, vagy a kettőt keverve.

A hozzávalókat összekeverjük, fogyasztás előtt pár órán át érleljük hűtőben.

Hozzávalók:
  • kb. fél kg morzsolt csemegekukorica
  • 3-4 dl tejföl
  • 2-3 ek majonéz
  • csipetnyi őrölt fehérbors
  • fél-egy fejnyi apróra vágott fokhagyma (jó sok legyen)

Sopszka saláta

  • 2 nagy kígyóuborka
  • kb. fél kg paradicsom
  • 2 fej lilahagyma
  • kb. 10 dkg sólében érlelt lágy sajt
  • bazsalikom
  • oregánó
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 3-4 ek balzsamecet
Ez a saláta többféle néven van forgalomban a különféle magyarországi vendéglátóegységekben, úgy mint török saláta, görög saláta, sopszka saláta, feta sajtos saláta. A fő alapanyagok - vagyis a paradicsom és az uborka - megegyeznek, a fűszerezés, a rátett sajt már nagyban különbözhet. Mivel nem ettem ilyen salátát még csak itthon, fogalmam sincs,. hogy a török, szlovén, görög eredetije valójában hogyan készülhet - már ha van valóban eredetije :)

Ebben a formában, ahogyan itt most közlöm, nekem nagyon ízlik. Természetesen lehet hozzá tenni olajbogyót, újhagymát is, lehet szelídebben fűszerezni, mondjuk csak petrezselyemzölddel. Ha nincs feta sajtunk, vagy egyéb sólében érlelt lágy sajtunk, megteszi anélkül is, vagy akár valamilyen kemény sajttal ráreszelve.

2010. augusztus 18., szerda

Sajtos tökpuffancs

Ez az egyszerű étel két kis kornyadozó csillagtökből készült, amiket már nagyon fel kellett használni valamire. Valahol olvastam egy ilyesféle receptet, de abban liszttel volt elkeverve a tök. Úgy gondoltam, zabpehellyel egy fokkal ízesebb lesz és egészségesebb is. A sajt meg kifejezetten jót tett neki.


Hozzávalók:

  • 35 dkg csillagtök, kimagozva, megpucolva
  • 10 dkg trappista sajt
  • 8 dkg zabpehely
  • 2 egész tojás

  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
A tököt lereszeljük, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk. Ha levet eresztett, kinyomkodjuk. Összekeverjük a sajttal, a tojással és a zabpehellyel. Kicsit így is állni hagyjuk, hogy a zabpehely megszívja magát. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk. Közben a masszából gombócokat formázunk, meghempergetjük őket zsemlemorzsában. Mindkét oldalukat megsütjük az olajban. Hidegen és melegen egyaránt finom.

2010. augusztus 15., vasárnap

Töltött paprika




Gyerekkoromban az egyik kedvenc ételem volt. Nyáron nagyon gyakran ettük, a rendelkezésre álló friss hozzávalók miatt. Az eredeti, disznóhúsos recept azóta számos átalakuláson esett át.

Ez a mennyiség kb. 8 db közepes méretű paprika megtöltésére elegendő.

Hozzávalók:

  • 35 dkg darált pulykahús
  • 12 dkg barna rizs
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 1-2 ek kacsazsír (vagy étolaj)
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • fűszerpaprika

A barna rizst egy kis olajon megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és 15-20 percig főzzük. Esetleg ha tudjuk a rizsről, hogy sok főzést igényel, főzhetjük akár fél órán át is. Tulajdonképpen részben megfőzzük, mielőtt összekeverjük a többi hozzávalóval.

Közben a darált húst összekeverjük a zúzott fokhagymával, az apróra vágott vöröshagymával, a fűszerekkel, a sóval és a kacsazsírral, majd elkeverjük a félig megfőtt rizzsel és a tojásokkal. Amennyiben fehér rizzsel készítjük, akkor nem kell előfőzni a rizst, csak úgy szárazon keverjük hozzá.

A paprikákat megtömjük a töltelékkel. Egy széles aljú fazékba helyezzük őket, hogy mind leérjen az aljára. Ha maradna ki töltelék, abból gombócokat formázunk és a töltött paprikák mellé helyezzük őket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd készre főzzük. Ez kb. 45-60 perc alatt megvan.

A főzőlevet ne öntsük le, mert ezt majd felhasználjuk a paradicsomszósz elkészítéséhez.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

  • 1 szál kisebb sárgarépa
  • 2-3 szelet zeller
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek étolaj
  • kb. 8 dl paradicsompüré
  • a töltött paprikák főzőleve
  • pici só
  • 1-2 méz ízlés szerint
  • a habaráshoz 2-3 ek étkezési keményítő
Fűszerezni többféleképpen lehet, kinek-kinek ízlése szerint: apróra vágott zellerlevelekkel, petrezselyemzölddel, őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, bazsalikommal, oregánóval, fűszerpaprikával. Mi többféle kombinációban is szeretjük.

Az apróra vágott zöldségeket a sóval olajon megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és megpároljuk. Ha szükséges, pótoljuk alatta a vizet. A vizet lefőzzük róla. Botmixerrel pürésítjük, felöntjük a főzőlével, felforraljuk. Ha nem elegendő mennyiség így, adunk még hozzá vizet. A keményítőt elkeverjük egy kis vízzel és behabarjuk vele a szószt.

A kész paradicsomszószt a töltött paprikákra öntjük és összeforraljuk.

2010. augusztus 7., szombat

Tárkonyos pulykaraguleves




Ezt a levest vagy tíz évvel ezelőtt ettem életemben először munkahelyi menzán. Nagyon ízletesnek és gazdagak találtam, úgyhogy hamarosan el is késztettem a saját változatot. Azóta többféle változatban is találkoztam vele, étteremben, menzákon. Az alap hozzávalókat egy adag apróra vágott hús és mindenféle zöldség képezik. Többféle zöldséggel variálható, tulajdonképpen tipikusan az a leves, ami mindenféle kevés megmaradt zöldségből elkészíthető minimális mennyiségű hússal.

Az alap változat így néz ki:

Hozzávalók:
  • kb. 1 kis tál apróra vágott pulykahús
  • 1 szál sárgarépa
  • 2-3 szelet zeller, petrezselyemgyökér
  • fél fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 kis tál szeletelt gomba
  • kb. 1 kis tál zöldbab
  • kb. 1 kis tál zöldborsó
  • 2-3 ek étolaj vagy vaj
  • 3-4 ek tejföl
  • esetleg egy tojás sárgája
  • 1 kk étkezési keményítő, de ez elhagyható
  • tárkony
Ezeken zöldségeken kívül vagy az 1-1 kis tál zöldséget helyettesítve tehetünk bele akár karalábét, karfiolt, brokkolit, vagy bármi mást is.

Az apróra vágott vöröshagymát a hússal sózzuk, olajon megpirítjuk. Adunk hozzá egy kis vizet, kb. 10 percig pároljuk. Ezután a zöldségeket abban a sorrendben adjuk hozzá, amennyi főzési időt igényelnek. Jelen esetben a sárgarépa, a zeller és a zöldbab azonnal mehet bele, mivel közel azonos fövési idejük van. Ezzel együtt mehet a gomba is, ugyan ez hamarabb megfő, de finomabb ízt ad, ha hosszasabban összefő az étellel. A zöldborsót csak az utolsó 10-15 percben adjuk hozzá, hogy ne főjön szét. Közben sózzuk, fűszerezzük. A végén összeforraljuk a tejföllel. Ha a tejfölt összekeverjük egy tojássárgájával, gazdagabb levet kapunk. Amennyiben a tejfölhöz keményítőt is adunk, akkor sokkal simább állagú a végeredmény, azonban ha a keményítőt nem szeretnénk, megteszi a tejföl önmagában is.