2012. október 21., vasárnap

Máktorta citromos krémmel




A recept a Sütemények enciklopédája című könyvből származik,  némi átalakítással, hogy jóval mákosabb legyen, mint az eredeti. Az eredeti krém csupán vaníliás-cukros. Szerintem az erőteljes citromos krém nagyon jól illik a mákos tésztához. 







Hozzávalók:
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg cukor
  • 18 dkg vaj
  • 20 dkg darált mák
  • 2,5 dl tej
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • csipetnyi só

a krémhez:
  • 34 dkg natúr tejszínkrémsajt
  • kb. 8 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  •  
a díszítéshez
  •  kb. 3 ek mák 
A tejet lábosban felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a mákot. Félretesszük hűlni. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. 

A recept szerint két tortaformát készítünk elő. Én egyben sütöttem meg, és háromfelé vágtam. Tehát kivajazunk és meglisztezünk, vagy sütőpapírral kibélelünk egy 18 cm-es átmérőjű tortaformát.

Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban robotgéppel habosra keverjük a puha vajat a 18 dkg cukorral és a vaníliakivonattal. Alacsony fordulatszámon, felváltva, a krémbe keverjük a száraz hozzávalókat és a tejes mákot. Másik edényben habbá verjük a tojásfehérjét. Beleszórjuk a maradék cukrot is és további 1 percig keverjük. A habot hablapáttal óvatosan a tésztába vegyítjük. A tésztát az előkészített tortaformába simítjuk. 

Kb. egy órán át illetve tűpróbáig sütjük.

A süteményt 10 percig a formában hagyjuk, majd kivesszük és és rácson hagyjuk kihűlni. Közben előkészítjük a tölteléket.
Ehhez tálba tesszük a puha vajat és krémsajtot, a porcukrot, a citromhéjt és a citromlevet.
Robotgéppel jól elkeverjük. Szerintem robotgép nélkül, villával majd fakanállal is könnyedén simára keverhető.

Megkenjük az egyik tortalapot, majd a következőt. Bőven hagyjunk krémet a torta tetejére és oldalára is. A torta tetejét a maradék mákkal díszítjük.








Egyszerű halgolyók




Ez az étel maradékfelhasználásra épül. El lehet készíteni maradék sült halból, akár halkonzervből is, de bármilyen sült hús is megfelel hozzá. Most éppen citromos-petrezselyems sügérből készült, ami abban a formában már nem akart elfogyni.

Hozzávalók:
  • talán 3-4 szeletnyi sült hal maradék
  • kb. egy maréknyi zabpehely
  • 1 egész tojás
  • kb. egy maréknyi reszelt trappista sajt
  • esetleg egyéb fűszerek, só, ízlés szerint
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
A halat, és a zabpelyhet botmixerrel jól összetörjük. Ízlés szerint fűszerezzük, sózzuk, majd összekeverjük egy tojással és a reszelt sajttal. Fél-egy órát állni hagyjuk, hogy a zabpehely megszívja magát nedvességgel. Golyókat formázunk belőle és beleforgatjuk zsemlemorzsába. Forró olajban pár perc alatt kisütjük.

Saláta vagy bármiféle egyéb zöldséges köret jól illik hozzá.


2012. október 4., csütörtök

Alfredo spagetti



A kertben itt a sok friss fűszernövény végre, ez jó alkalmat ad arra, hogy kipróbáljak valamilyen pestós tésztát. Így elsőre egy nagyon egyszerűvel próbálkoztam. Nem tudom, honnan való ez a név és ez az ízkombináció, én képeken találtam rá az interneten, majd szabad mennyiségekkel kipróbáltam, úgy, hogy jó szószos-ízes legyen a tészta.

Hozzávalók a mártáshoz:
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • egy nagy csokor friss petrezselyemzöld
  • pár szál friss kakukkfű
  • csipetnyi fehérbors
  • csipetnyi só
  • egy kis darabka vaj
  • 1-1,5 dl tejszín
  • 5-10 dkg trappista sajt 
Ez a mártásmennyiség nem túl sok tésztára lett elegendő, ha saccolnék, talán úgy 10-15 dkg-ra.

A zúzott fokhagymát és az apóra vágott fűszernövényeket egy serpenyőben pici sóval vajon megpirítottam, majd hozzáöntöttem  a tejszínt, összeforraltam. Átöntöttem egy egyéb tálba és botmixerrel belementem, hogy a fűszernövények biztosan jó aprók legyenek. Vissza  a serpenyőbe az egészet, majd belereszeltem a sajtot és addig kevertem, míg jól összeolvadt az egész.

Közben kifőztem a tésztát.

A tésztát összemelegítettem a mártással és már tálaltam is.

Nagyon ízletes, szószos, friss ízű étel.