2014. április 5., szombat

Zabkása

Mit is keres itt ez a rendkívül egyszerű étel?

Tulajdonképpen csak fel kellett fedeznem, hogy ilyet is lehet készíteni. Hasonlóan gyerekkorunk tejbegrízéhez, ehhez az ételhez sem kell semmilyen különösebb főzni tudás. Az ízélmény azonban nagyon erőteljes lesz, ráadásul ez az étel rendkívül tápláló, és jóval egészségesebb a tejbegríznél. Sajnálatosnak tartom, hogy a közétkeztetésben nincs jelen.



Ha erről  a csupa mancs képről valaki még mindig nem kapna kedvet hozzá, leírom, hogy mióta felfedeztem ezt az ételt, kb. 2 éve, az éppen akkortájt reggelizni nagyon nem óhajtó nagyobbik gyerekem egyszeriben a reggelik szerelmesévé vált. Tavasztól őszik, hűvösebb időben kedvelt reggelivé vált ez nálunk, többféle változatban elkészítve. Amikortól beköszönt a jobb idő, már kevésbé lesz kívánatos. Úgy gondoltam, így tavasszal még megörökítem ezt az adagot, hiszen innentől valószínűleg ritkábban esszük majd, egészen a nyár végéig.

lehetséges hozzávalók:

  • a fő alapanyag valamilyen zabpehely; kisszemű, nagyszemű, akármilyen...
  • tej, vagy gabonatej, ha valaki nem szeretne tehéntejet használni
  • kókuszreszelék
  • őrölt fahéj
  • lekvár
  • aszalt gyümölcsök
  • banán, karikákra szelve, vagy villával összetörve
  • almareszelék
  • vanília
  • valamilyen édesítőanyag, pl. méz
Nálunk télen a legkedveltebb változat - vagy mert számomra ezt a legegyszerűbb elkészíteni - a kókuszos-fahéjas-mézes zabkása.

Ezen a képen meggylekváros változat látható. 

A zabpelyhet a kókuszreszelékkel esetleg pár percre beáztathatjuk  a tejbe, úgy még rövidebb idő alatt megfő. Kb. kétszeres mennyiségű tejbe főzzük nagyjából öt percig, illetve addig, amíg besűrűsödik, és érezhetően puhul. Folyamatos keverést igényel, egyébként lesül az alja. A végén ízlés szerint édesíthetjük, vagy rápakoljuk  a gyümölcsöket. Ha aszalt gyümölcsökkel készítjük, azokat is beáztathatjuk egy kis időre előre, és együtt főzhetjük meg a zabkásával, úgy jóval puhábbak, nedvdúsabbak lesznek.

Jó étvágyat hozzá!