2014. július 27., vasárnap

Zöld turmix

A zöld turmix áldásos hatásairól sok szépet és jót olvashatunk mindenféle oldalakon. Én csak megerősíteni tudom a mindenfelé olvasottakat. Rendszeres fogyasztása valóban szinte azonnali és nagyon erőteljes hatású.  Ha az ember úgy érzi, nem tud naponta megfelelő mennyiségű zöld levelet elfogyasztani - és szeretne :) -, akkor ez az egyik legegyszerűbb módja, hogy ezt mégis megtegye.

Nekem ez lett az egyik bevált alapreceptem. A zöld leveleket időnként zöld fűszernövényekkel is kiegészítem, amik a kertben találhatóak. ilyenek, mint petrezselyemzöld, korianderlevél, citromfű, mentalevél, zsálya.

Hozzávalók:
  • fél alma
  • fél banán
  • egy fél maréknyi spenótlevél, sóskalevél, mángold vegyesen
  • egy fél citrom levének kb. a fele
  • víz
A zöld leveleket némileg tépkedve, az almát héjastól összevágva, a banánt pár darabba vágva a turmixgép kelyhébe töltjük. Meglocsoljuk egy kis citromlével. Ehhez a mennyiséghez kb. fél liter vizet adtam, így a turmix összmennyisége úgy 6-7 dl lett.Amíg nem volt nagyobb teljesítményű turmixgépem, ezt a műveletet botmixerrel oldottam meg. Így is elkészíthető, azonban turmixgéppel sokkal kielégítőbb a végeredmény.

Mindenféle egyéb zöldekkel és természetesen egyéb gyümölcsökkel is ízesíthető, amik a kertben föllehetőek: friss fűszernövényekkel, sárgarépa zöldjével, céklalevéllel, tyúkhúrral.

2014. július 13., vasárnap

Lecsós tarja tejfölös-sajtos spagettivel

Az étel alapötletét még régen az internet világában találtam. Első olvasásra bevallom, elég bizarrnak tűnt számomra a lecsó és a tejföl egy ételen belül. Azonban tudjuk, hogy a lecsó elég sokféle lehet Magyarországon, létezik tejfölös változata is. Úgy döntöttem, megéri kipróbálni. Azóta bevonult a repertoárunkba, bár ilyen formában elkészítve, viszonylagos időigényessége miatt ritkán fordul elő nálunk.






Hozzávalók:

  • 6 szelet sertéstarja, kicsontozva
  • 4 db közepes mérető paprika
  • 4 db közepes méretű paradicsom
  • 3 db közepes méretű vöröshagyma
  • őrölt kömény
  • tejföl, úgy 300-500 grammnyi
  • durumtészta, eredetileg spagetti, a képen tagliatelle
  • reszelt trappista sajt, vagy bármilyen nekünk tetsző kemény sajt

A hússzeleteket bepácoltam. Jelen esetben csak egy enyhe pácot készítettem puhítás céljából, hogy a gyerekek számára is biztosan fogyasztható hússzeleteket kapjunk: sót és tejfölt kevertem össze kis napraforgóolajjal és vízzel, ezzel az eleggyel kentem be a húsok mindkét oldalát. A maradékot ráöntöttem, majd kb. egy órát állni hagytam. Ha ízesebb, erősebb pácot szeretnénk, nyugodtan használjunk hozzá fehérborsot, köményt, pirospaprikát is, ez illik a lecsós ízvilághoz is.

A hússzeleteket serpenyőben olajon enyhén megkapattam, majd egy kevés víz hozzáadásával úgy 10 percet pároltam.

Elkészítettem a lecsó alapot. Az összevágott vöröshagymát, paprikát, paradicsomot sóval olajon megfuttattam, őrölt köményt szórtam rá, majd saját levében pároltam. Ennek is elég nagyjából 15 perc.




A lecsós alapot egy nagy tűzálló tál aljára pakoltam, rápakoltam a hússzeleteket, befedtem, majd ezt így együtt kb. egy órán át sütőbe, maximum hőfokon sütöttem.

Közben kifőztem  a tésztát, összekevertem némi tejföllel és reszelt sajttal. A hússzeleteket kivettem a tűzálló tálból. A lecsós alapot összekevertem a tejfölös-sajtos spagettivel, rápakoltam  a hússzeleteket, és még kb. 10 percre visszatoltam a sütőbe az egészet, hogy az ízek jól összeérjenek.

Markáns, egyúttal lágy, összetett ízű, nagyon laktató étel.