2025. július 13., vasárnap

Túrós-meggyes pite

Érik a meggy. Szükségét éreztem, hogy keressek egy másfajta meggyes pite receptet, mint amiket eddig készítettem. Ez egy interneten talált recept átalakított változata, a nagy tepsihez, ízlésünknek megfelelően. Kellően nagy, puha, szaftos és édes lett.  

 hozzávalók egy nagy tepsi pitéhez:

a tésztához:  

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • egy csomag sütőpor
  • 14 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 3 ek tejföl

 

a töltelékhez: 

  • kb. 1 kg magozott meggy
  • 50 dkg túró
  • 2 tojás sárgája
  • 4 ek búzadara
  • 4 tojás fehérje felverve
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 ek cukor
  • 3 dl tej

A tészta tetejére egy tojássárgája 2-3 ek tejszínnel és vaníliás cukorral kikeverve. 

A meggyet előzőleg lecukroztuk és fahéjjal beszórtuk. Majd lecsöpögtetjük, akár ki is nyomkodjuk, mielőtt majd a tésztára tesszük.  

A tésztához  felolvasztjuk a vajat. Közben elkeverjük a lisztet a sütőporral és a cukorral. Az olvasztott vajba keverjük a tejfölt és a tojássárgákat. Hozzáadjuk az egészet a liszthez, és lazán összegyúrjuk. Ha szükséges, adunk hozzá még lisztet, vagy tejfölt. Puha tészta legyen, de ne ragadjon. Hűtőbe tesszük egy órára pihentetni.

A pudingporból tejjel és cukorral pudingot főzünk. Villával áttörve a túrót összekeverjük a pudinggal és a két tojássárgájával, A tojásfehérjéből habot verünk, a túrós keverékhez adjuk. Majd kb. 4 ek búzadarát is hozzákeverünk.

A tésztát elfelezzük, sütőpapíron vékonyra nyújtjuk, belehelyezzük a sütőpapírral együtt a tepsibe. Eloszlatjuk rajta a túrós keveréket. Erre öntjük a meggyet, egyenletesen eloszlatva a túrón.

A sütőt légkeveréses funkción 170 fokon előmelegítettük. A pitét a teteje nélkül kb. 6-7 percig elősütjük. 

Közben sütőpapíron kinyújtjuk vékonyra a másik darab tésztát, és a pitére helyezzük. Mikor már nem lágy a felső tészta, megkenjük a tejszínes-tojásos keverékkel, így sütjük készre. Összesen kb. fél óra alatt megsül.


 



 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése