Avagy végre sikerült előállítanom a tökéletes kakaós csigát!
Hogy mitől tökéletes? Nem túl édes, nagyon kakaós ízű, finom puha, omlós a tésztája, jól megkelt, fél nap múlva sem szárad ki, már ha marad belőle fél nap múlva :)
Sajnos nem írtam föl közben a receptet, így most emlékezetből írom. Remélem, hogy pontosan emlékszem mindenre.
Hozzávalók:
a tésztához
- 35 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 1 egész tojás
- kb. 2 dl tej
- kb. 12 dkg vaj
- 2-3 ek cukor
- 1 kk só
- 1 dl tejszín, sütés közben leönteni a csigákat
a kakaós töltelékhez
- kb. 10 dkg vaj (ezzel most bajban vagyok...lehet, hogy sokkal több volt? kevesebb talán nem...)
- kb. 4 ek holland kakaópor
- kb. 4 ek cukor
Felolvasztjuk a vajat, elkeverjük a tojással. A lisztbe belekeverjük a kiskanál sót és 2-3 ek cukrot, majd beleöntjük a vajat és az élesztős tojást. Jól elkeverjük, majd összegyúrjuk. Nem kell agyongyúrni, csak finoman összeállítani Lágy, de nem ragacsos tésztát kell hogy kapjunk. ha szükségesnek látjuk, tegyünk még hozzá egy kis lisztet, vagy tejet.
Meleg helyen kb. fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra. Süthetjük légkeveréses vagy alsó-felső üzemmódban is.
Megolvasztjuk a töltelékhez a vajat és elkeverjük a cukorral és a kakaóporral. Ha túl folyékony lenne, betesszük egy kicsit a hűtőbe, hogy ne legyen annyira folyós. Célszerűbb, ha nem meleg, inkább hideg tölteléket kenünk a tésztára, hogy a vágáskor ne folyjon ki belőle.
A megkelt tésztát félujjnyi vastagra kinyújtjuk (de vékonyabbra is lehet nyugodtan), lehetőleg nagyjából téglalap alakúra. Egyenletesen rákenjük a tölteléket. A rövidebb oldala felől lazán feltekerjük. Éles késsel másfél ujjnyi-kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A kész csigákat tepsibe tesszük (én szilikonos vagy sima sütő papírt szoktam alá tenni), majd betesszük a sütőbe sülni. Szerintem nem szükséges külön kelesztési idő, így is szépen feljön. Félsülés közben meglocsoljuk a csigák tetejét a tejszínnel.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése