2021. június 1., kedd

Gyümölcskenyér

 vagy püspökkenyér, ahogyan gyerekkoromban ismertük

 

hozzávalók:

  • 14 dkg finomliszt
  • 7 - 8  dkg zabpehelyliszt
  • 10 dkg cukor 
  • 1 csomag sütőpor
  • 8 dkg vaj
  • 5 tojás
  • vaníliaaroma
  • kb. 25 dkg szárazanyag: aszalt gyümölcsök, kandírozott gyümölcsök, vágott dió, kb. 6-7 dkg apróra tört csokoládé (ebben most éppen nincs csoki)

a csokimázhoz: 

  • másfél tábla étcsokoládé
  • 2 ek étolaj
  • 2-3 ek víz

Összekeverem a száraz hozzávalókat. A vajat felolvasztom, hozzákeverem a tojássárgákat. A fehérjéből habot verek. A száraz hozzávalókat összeforgatom a vajjal és a tojással.

Kivajazott püspökkenyérformában sütöm előmelegített sütőben 180 fokon kb. fél órát. Az első 20 percet légkeveréses funkción szoktam sütni, a végére leveszem alsó-felső sütésre. 

Ez a mennyiségű massza a 30 cm hosszú formámat tölti meg.

A mázhoz gőz fölött felolvasztom a csokit a vízzel és az olajjal, jól elkeverem, és a kész süteményre kenem. Hűtőben megdermed, majd szeleteljük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése