Alföldi húsleves, darálthúsos borsóleves, darálthúsleves,vagy utas leves
Gyerekkorom egyik kedvenc levese volt, mint ahogyan a saját gyerekeim egyik kedvenc levese is ez. A családban és a közvetlen környezetemben nem találkoztam vele máshol, így sokáig meggyőződésem volt, hogy biztosan a szüleim találták ki ezt az ételt. Nemrégiben meglepődve láttam egy gasztrofórumon, mennyi változata és mennyi neve is van. Amiben talán megegyeztek a hozzászólók, hogy az Alföldön volt elterjedt ez a leves
hozzávalók:
- vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- darált hús - bármilyen, sertéshúsból, de pl. pulyka- vagy csirkehúsból is finom
- leveszöldségek: zellergumó, gyökér, sárgarépa
- zöldborsó
- őrölt kömény
- só
- kevés étolaj
Arányaiban valamivel több zöldborsót szoktam tenni bele, mint húst. 20-30 dkg darált húsból és 30-40 dkg zöldborsóból már elég sűrű, megfelelő mennyiségű leves készíthető 4-5 személyre.
Kevés olajon dinszteljük a hagymát, hamar rátesszük a darált húst is, összepirítjuk. Felengedjük vízzel, hozzáadjuk a zöldségeket. Fűszerezzük még fokhagymával, kevés őrölt köménnyel. Készre főzzük. Laktató, nagyon ízes leves.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése