2022. november 13., vasárnap

Duna hullám

Ez egy retro sütemény, amit én internetről tanultam. Gyerekkoromban mi ezt nem ismertük. Szebben kivitelezve is elkészíthető, de az ízélmény így is teljesen rendben volt



hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 18 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 18 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 ek kakaópor
  • kb. 2 dl joghurt
  • 1 üveg meggybefőtt, vagy 300-500 gr magozott meggy

A száraz hozzávalókat (a kakaó kivételével) összekeverjük. Megolvasztjuk a vajat, habverővel jól összekeverjük az egész tojásokkal majd a joghurttal. A tésztát kettéosztjuk, az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport. 

A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Előbb elkenjük rajta a világos tésztát, majd eloszlatjuk rajta a kakaós tésztát. Belenyomkodjuk a meggyet. 

Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon készre sütjük. kb. 25 perc alatt megsül. 

Közben elkészítjük a krémet. Megfőzzük a pudingot, majd a kihűlt pudinggal elkeverjük a mascarpónét. Régen ezt vajjal készítették, nekem a mascarpónés krém jobban ízlik.

hozzávalók a krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3-4 dl tej
  • 250 gr mascarpone
  • vaníliaaroma 

Mikor a krém és részta is kihült, eloszlatjuk a krémet a tészta tetején, majd hűtőbe tesszük a süteményt. Közben elkészítjük a csokoládémázat.

hozzávalók a csokimázhoz:

  • 1 tábla étcsokoládé
  • kb. 3 ek víz
  • kb. 3 ek étolaj 

A kihült süteményen eloszlatjuk a csokimázat, majd 2-3 órára ismét hűtőbe tesszük a süteményt. ha a csokimáz is jól megkötött rajta, szeletelhető.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése