2024. augusztus 15., csütörtök

Habos túrós

Habos túrós sütemény, avagy olyasmi, mint a Rákóczi túrós

 


 

Már a feledés homályába vész számomra, miért hívtuk ezt a sütit habos túrósnak gyerekkoromban, miközben jó tíz-húsz évvel később kiderült számomra, hogy ez a sütemény valójában nagyon hasonlít a Rákóczi túrós süteményre.

Most a tésztát és a krémet is kissé más módon készítettem el. A sütemények tésztáját már régebb óta változtatgatom, hogy mindenféle más liszteket is használjak a finomliszten kívül, pl. teljesőrlésű tönkönylisztet, barna rizslisztet, vagy zabpehelylisztet. 

hozzávalók a tésztához:

  • 35 - 40 dkg liszt, kb. egyenlő arányban finomliszt, zabpehelyliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • kb. 15 dkg cukor (bár kevesebb cukorral is elég édes lesz)
  • csipetnyi só
  • 13-15 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • kb. 2 ek tejföl

A liszteket összekeverjük a cukorral, a sütőporral, a sóval. Majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojássárgákat és a tejfölt. Ne túl kemény, inkább lágyabb gyúrható tésztát kapjunk. Sütőpapírra kinyújtjuk, tepsibe rakjuk, kb. 170 fokon légkeveréses funkción 10 percet sütjük.

a töltelékhez:

  • fél kg túró
  • egy csomag pudingpor, 4 dl tejjel felfőzve
  • édesítésnek ízlés szerint cukor, vaníliáscukor, méz

A részben megsült tésztára halmozzuk a tölteléket, további 10 percet sütjük. 


A megmaradt tojásfehérjét megtoldva még 2-3 tojásfehérjével kemény habbá verjük, édesítjük.

A nagyrészt megsült süteményre kenjük, további kb. 10 percet sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése