Habos túrós sütemény, avagy olyasmi, mint a Rákóczi túrós
Már a feledés homályába vész számomra, miért hívtuk ezt a sütit habos túrósnak gyerekkoromban, miközben jó tíz-húsz évvel később kiderült számomra, hogy ez a sütemény valójában nagyon hasonlít a Rákóczi túrós süteményre.
Most a tésztát és a krémet is kissé más módon készítettem el. A sütemények tésztáját már régebb óta változtatgatom, hogy mindenféle más liszteket is használjak a finomliszten kívül, pl. teljesőrlésű tönkönylisztet, barna rizslisztet, vagy zabpehelylisztet.
hozzávalók a tésztához:
- 35 - 40 dkg liszt, kb. egyenlő arányban finomliszt, zabpehelyliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 csomag sütőpor
- kb. 15 dkg cukor (bár kevesebb cukorral is elég édes lesz)
- csipetnyi só
- 13-15 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- kb. 2 ek tejföl
A liszteket összekeverjük a cukorral, a sütőporral, a sóval. Majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojássárgákat és a tejfölt. Ne túl kemény, inkább lágyabb gyúrható tésztát kapjunk. Sütőpapírra kinyújtjuk, tepsibe rakjuk, kb. 170 fokon légkeveréses funkción 10 percet sütjük.
a töltelékhez:
- fél kg túró
- egy csomag pudingpor, 4 dl tejjel felfőzve
- édesítésnek ízlés szerint cukor, vaníliáscukor, méz
A részben megsült tésztára halmozzuk a tölteléket, további 10 percet sütjük.
A megmaradt tojásfehérjét megtoldva még 2-3 tojásfehérjével kemény habbá verjük, édesítjük.
A nagyrészt megsült süteményre kenjük, további kb. 10 percet sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése