2009. augusztus 26., szerda

Kelkáposztaleves húsgombóccal


A recept a szokásos, vagy legalábbis a nekünk szokásos kelkáposztaleves földobva egy kis husival. Tökéletesen megfelel hozzá egy kis maradék kelkáposzta, egy kevés maradék darált hús, némi zöldség. A könnyű kelkáposztaleves így tartalmasabb lesz, elegendő hozzá második fogásnak mondjuk valamilyen tésztaféle, például egy jó kis túrós lepény.

A kelkáposzta az a zöldségféle, ami kifejezetten frissen finom. Nagyon befolyásolja a belőle készült étel ízét a káposzta színe, frissessége, nedvességtartalma. Ha már fonnyadtabb, fakóbb színű, kifejezetten rossz íze tud lenni. Pontosabban nincs meg az a jellegzetes, friss zöld íze, ízesítheti az ember akárhogyan, az bizony nem lesz az igazi.



Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • kb. egy negyed fej kelkáposzta
  • 1 nagyobb szál sárgarépa
  • 1 kisebb szál petrezselyemgyökér
  • 1-2 szelet zeller
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kicsi olaj vagy vaj
  • kb. 25 dkg darált hús
  • 5-6 dkg rizs (barna rizzsel is finom)
  • 1 tojás
  • só (esetleg ételízesítő)
  • 3-4 kk majoránna
  • 1 kk őrölt kömény

A húsgombóchoz összekeverjük a darált húst a rizzsel és a tojással, ízesítjük sóval és 1-2 kk majorannával.
A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert fölkarikázzuk, kockázzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. A zöldségeket vajon vagy olajon pici sóval megpirítjuk, majd felöntjük vízzel. Ha fölforrt, beletesszük a megformázott húsgombócokat majd a fölszelt kelkáposztát. Húsgombócokat kézzel könnyen formázhatunk, ha közben időnként hideg vízbe mártjuk a kezünket, nem leszünk ragacsosak tőle. A levest sóval, kb. 2 kk majorannával és 1 kk őrölt köménnyel fűszerezzük. Mielőtt készre főne beletesszük a zúzott fokhagymát.
Kb. 40 percet főzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése