2010. január 23., szombat

Töltött sült paprika

Ezt az ételt a török gyorsétkezdék töltött sült paprikája ihlette. A paprika valamilyen jó fűszeres, zöldséges-húsos töltelékkel van megtöltve és megsütve. Többféle zöldséggel finom lehet. Nálunk most kialakult egy nagyjából állandó kombináció, amit én nagyon ízletesnek, táplálónak, jó zöldségesnek találok. A hagymák és a húsféle felhasználása változhat. Készítettem már előre dinsztelt vörös- és lilahagymával is, maradék sült hús felhasználásával is a tölteléket. Hús nélkül, csak zöldségesen is finom. A brokkoli és árpa keveréke azonban állandó.




Hozzávalók:

  • 4 db közepes méretű paradicsompaprika vagy kaliforniai paprika
  • 15-20 dkg gomba
  • 15-20 dkg brokkolirózsa
  • 7 dkg árpa (étkezési árpa, árpagyöngy)
  • kb. 10 dkg baconszalonna
  • pár szál újhagyma
  • 1 csokor metélőhagyma
  • oregánó
  • bazsalikom
  • csipetnyi morzsolt borsmenta
  • olívaolaj
Ez a mennyiségű töltelék kisebb eltéréssel pont elég ennyi paprikához.

Az árpát előző este beáztatjuk két-háromszoros mennyiségű vízbe. Másnap három-négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Én kuktában szoktam főzni, így kb. egy óra alatt fő meg.

Közben a gombát megmossuk és fölszeleteljük, a brokkolit szintén megmossuk és kisebb darabokra vesszük szét a rózsákat, a bacont kockákra vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a bacont majd hozzáadjuk a gombát és a brokkolit, sózzuk, fűszerezzük. Amennyiben szükséges, adunk hozzá plusz zsiradékot és egy kis vizet. Az egészet nagyjából negyedóráig pároljuk. Ha készen van, beledaraboljuk az újhagymát és a metélőhagymát.

Az árpát összekeverjük a zöldséges egyveleggel és megtöltjük vele a félbevágott, magházától megtisztított paprikákat. Egy tepsit kikenünk olívaolajjal, belehelyezzük a paprikákat, egyenként meglocsoljuk őket egy kevés olajjal és kb. 180 fokos sütőben fél órát sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése