2010. március 23., kedd

Diós csiga

Egyszerű és nagyszerű sütemény, vagyis péksütemény és édesség is egyben. Egyszerű, mert nem igényel komoly kidolgozást a tészta és viszonylag hamar elkészül. Ha szeretjük, dúsíthatjuk a tölteléket mazsolával vagy egyéb aszalt gyümölcsökkel is.


Hozzávalók:

a tésztához:
  • 2 db tojássárgája
  • kb. 24 dkg finomliszt
  • 2 ek (3 dkg) cukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 kk só
  • 1 dl tej
  • 3 dkg élesztő

a töltelékhez:
  • 3 db tojásfehérje
  • 18 dkg porcukor
  • 18 dkg darált dió
  • vaníliáscukor vagy vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
Az élesztőt pici cukorral fölfuttatjuk a tejben. Összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót, majd hozzáöntjük az élesztős tejet, a tojássárgákat és a puha vajat és jól összegyúrjuk a tésztát. Kb. fél órát langyos helyen pihentetjük.

Ez idő alatt fölverjük a tojásfehérjéket habnak és összekeverjük a dióval, a porcukorral és a citromhéjjal.

A tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk és rákenjük a diós masszát. Az egyik végénél fogva viszonylag szorosan föltekerjük, de csak annyira, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle. Éles késsel ujjnyi vastag karikákat vágunk belőle.

A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, esetleg megkenhetjük a maradék tojássárgájával. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése