2010. március 27., szombat

Lencsekrém



A recept Nagyi és Nati szakácskönyvéből való.

(Kövesdi Natália: Nagyi és Nati szakácskönyve. A magyar makrobiotika kézikönyve. Totem Plusz Könyvkiadó Kft, Budapest. )

Hozzávalók:
  • egy csésze lencse
  • egy szál sárgarépa, kockára vágva
  • egy szelet zeller, kockára vágva
  • egy vöröshagyma, karikára vágva
  • két babérlevél
  • három csipet tengeri só
  • egy evőkanál mustár
  • 10 dkg vaj
A lencsét babérlevéllel, a zöldségekkel, sóval jól megfőzzük. A babérlevelet kivesszük. Ha kihűlt, pürésítjük, vajjal, mustárral habosra keverjük. Hidegen barna kenyérre kenjük.

Én ízesítésnek ehhez a mennyiséghez egy evőkanál mustárt és két evőkanál tejfölt használtam. A vajat elhagytam. Jó állagú, kenhető krém lett. Ízében kissé a lencsefőzelékre emlékeztet, de annál jóval könnyebb állagú. El tudom képzelni kenyérre kenve és nyers zöldségekhez mártogatósnak.

Javaslom, hogy a lencsét áztassuk be főzés előtt pár órával, fél nappal, úgy gyorsabban megpuhul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése