2010. december 4., szombat

Fahéjas szelet






Ezt a receptet az NLC sütik-képpel topikjának receptgyűjteményében találtam. A receptben a mennyiségeket némileg módosítottam (például, hogy több legyen a krém, hogy a tészta fahéjasabb legyen, kevésbé édes és vékonyabb) a számomra kedvezőbb ízhatás kedvéért. A sütemény rendkívül aromás, összetett ízű (vanília-fahéj-méz-csokoládé). Talán az egyetlen kedvezőtlen tényező vele kapcsolatban, hogy nem fogyasztható azonnal. Kb. egy napot érdemes várni, hogy az ízek összeérjenek, hogy a mézes lapok átpuhuljanak és jól szelhetőek legyenek.

A képek két különböző adag süteményről készültek.


Hozzávalók

A fahéjas lapokhoz:
  • 30-35 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 4 evőkanál méz
  • 1 egész tojás
  • kb. 2 dl tejföl
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál fahéj
A piskótához:
  • 4 tojás
  • 4 ek víz
  • 4 ek liszt
  • 4 ek cukor
  • 1 kk sütőpor
  • pici só
A krémhez:
  • 1 l tej
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 25 dkg vaj
  • 12-15 dkg cukor
  • vanília(aroma)
  • esetleg fahéj
A csokimázhoz:
  • másfél tábla étcsokoládé
  • 4-5 ek étolaj


A tésztához megadott hozzávalókat jól összegyúrjuk. Összeállításkor látjuk majd rajta, hogy esetleg kell-e még egy kis tejföl vagy liszt bele. Alapvetően jól gyúrható tésztát kapunk így. A tésztát 4 kis cipóra osztjuk, ezekből pedig 4 lapot sütünk a tepsi hátoldalán, vékonyra elnyújtva. Sütési ideje kb. 180 fokon 15-20 perc. Sütés után óvatosan kezeljük a lapokat, mert kihűlés után törékenyek lehetnek.

A piskótát is ugyanolyan méretű tepsiben sütjük, mint a fahéjas lapokat.

A krémhez a vajat jól kikavarjuk a porcukorral. A tejből és a lisztből sűrű krémet főzünk. Miután kihűlt, összekeverjük a kikavart vajjal, a vaníliaaromával. Ha szeretnénk még ízesebbé tenni, kettéosztjuk a krémet, és az egyik részébe őrölt fahéjat is keverünk még.

A lapokat úgy kenjük meg a krémmel, hogy először a két fahéjas lapot, erre jön a piskóta, majd újból két fahéjas lap.

A csokimázhoz az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk az étolajjal, majd a süteményre kenjük. A máznak kell 1-2 óra, míg jól megszilárdul.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése