Ezt a receptet az NLC sütik-képpel topikjának receptgyűjteményében találtam. A receptben a mennyiségeket némileg módosítottam (például, hogy több legyen a krém, hogy a tészta fahéjasabb legyen, kevésbé édes és vékonyabb) a számomra kedvezőbb ízhatás kedvéért. A sütemény rendkívül aromás, összetett ízű (vanília-fahéj-méz-csokoládé). Talán az egyetlen kedvezőtlen tényező vele kapcsolatban, hogy nem fogyasztható azonnal. Kb. egy napot érdemes várni, hogy az ízek összeérjenek, hogy a mézes lapok átpuhuljanak és jól szelhetőek legyenek.
A képek két különböző adag süteményről készültek.
Hozzávalók
A fahéjas lapokhoz:
- 30-35 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 4 evőkanál méz
- 1 egész tojás
- kb. 2 dl tejföl
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál fahéj
- 4 tojás
- 4 ek víz
- 4 ek liszt
- 4 ek cukor
- 1 kk sütőpor
- pici só
- 1 l tej
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 25 dkg vaj
- 12-15 dkg cukor
- vanília(aroma)
- esetleg fahéj
- másfél tábla étcsokoládé
- 4-5 ek étolaj
A tésztához megadott hozzávalókat jól összegyúrjuk. Összeállításkor látjuk majd rajta, hogy esetleg kell-e még egy kis tejföl vagy liszt bele. Alapvetően jól gyúrható tésztát kapunk így. A tésztát 4 kis cipóra osztjuk, ezekből pedig 4 lapot sütünk a tepsi hátoldalán, vékonyra elnyújtva. Sütési ideje kb. 180 fokon 15-20 perc. Sütés után óvatosan kezeljük a lapokat, mert kihűlés után törékenyek lehetnek.
A piskótát is ugyanolyan méretű tepsiben sütjük, mint a fahéjas lapokat.
A krémhez a vajat jól kikavarjuk a porcukorral. A tejből és a lisztből sűrű krémet főzünk. Miután kihűlt, összekeverjük a kikavart vajjal, a vaníliaaromával. Ha szeretnénk még ízesebbé tenni, kettéosztjuk a krémet, és az egyik részébe őrölt fahéjat is keverünk még.
A lapokat úgy kenjük meg a krémmel, hogy először a két fahéjas lapot, erre jön a piskóta, majd újból két fahéjas lap.
A csokimázhoz az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk az étolajjal, majd a süteményre kenjük. A máznak kell 1-2 óra, míg jól megszilárdul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése