2010. november 28., vasárnap

Sajtos rúd




Sós süteményt nem szoktam túl gyakran sütni, pedig lenne rá igény itthon. A sajtos rudat szemeltem ki most erre a célra. Egyrészről elég egyszerűnek tűnt, másrészről tudom, hogy ha jól sikerül, akkor ez nagyon finom tud lenni. Ez a recept sok-sok sajtos rúd recept átböngészésének az eredménye. Úgy döntöttem, teszek bele némi fújtatót, hogy biztosan laza legyen az állaga, de kifejezetten magasra nem szeretném ha feljönne (erre a célra szolgál a belemorzsolt élesztő és további lazításnak a pici ecet), és jó sok zsiradékot, tejfölt, hogy biztosan elég puha legyen. Az eredmény olyan jól sikerült, hogy a receptet feltétlenül rögzítenem kellett.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (fele rétesliszt, fele finomliszt)
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg zsír (jelen esetben kacsazsír)
  • 10 dkg vaj
  • kb. 25 dkg trappista sajt
  • 2 dl tejföl
  • kb. 3 kk só
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kk almaecet

A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk az élesztőt (nem futtatjuk külön föl), majd elkeverjük a fölolvasztott zsiradékokkal, a tejföllel és a tojással, és hozzáadjuk az ecetet is. Belegyúrunk kb. 15 dkg reszelt sajtot. Elég lágy tésztát kapunk így, ami pont megfelelő. Ha túlságosan lágynak, ragadósnak találnánk, még egy kis lisztet tehetünk hozzá.

A tésztát 1-2 órát hideg helyen pihentetjük.

A tésztát újra átgyúrjuk és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk. Sajtot reszelünk rá, amit szintén rányújtunk kissé, majd derelyevágóval rudakat vágunk ki belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a rudakat, majd kb. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Amennyiben pirultabban szeretnénk a tetején a sajtot, akkor természetesen tovább. Nekünk így pont megfelelt.

Ez a mennyiség két-két és fél nagy tepsire elegendő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése