Sós süteményt nem szoktam túl gyakran sütni, pedig lenne rá igény itthon. A sajtos rudat szemeltem ki most erre a célra. Egyrészről elég egyszerűnek tűnt, másrészről tudom, hogy ha jól sikerül, akkor ez nagyon finom tud lenni. Ez a recept sok-sok sajtos rúd recept átböngészésének az eredménye. Úgy döntöttem, teszek bele némi fújtatót, hogy biztosan laza legyen az állaga, de kifejezetten magasra nem szeretném ha feljönne (erre a célra szolgál a belemorzsolt élesztő és további lazításnak a pici ecet), és jó sok zsiradékot, tejfölt, hogy biztosan elég puha legyen. Az eredmény olyan jól sikerült, hogy a receptet feltétlenül rögzítenem kellett.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (fele rétesliszt, fele finomliszt)
- 1 egész tojás
- 15 dkg zsír (jelen esetben kacsazsír)
- 10 dkg vaj
- kb. 25 dkg trappista sajt
- 2 dl tejföl
- kb. 3 kk só
- 2 dkg élesztő
- 1 kk almaecet
A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk az élesztőt (nem futtatjuk külön föl), majd elkeverjük a fölolvasztott zsiradékokkal, a tejföllel és a tojással, és hozzáadjuk az ecetet is. Belegyúrunk kb. 15 dkg reszelt sajtot. Elég lágy tésztát kapunk így, ami pont megfelelő. Ha túlságosan lágynak, ragadósnak találnánk, még egy kis lisztet tehetünk hozzá.
A tésztát 1-2 órát hideg helyen pihentetjük.
A tésztát újra átgyúrjuk és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk. Sajtot reszelünk rá, amit szintén rányújtunk kissé, majd derelyevágóval rudakat vágunk ki belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a rudakat, majd kb. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Amennyiben pirultabban szeretnénk a tetején a sajtot, akkor természetesen tovább. Nekünk így pont megfelelt.
Ez a mennyiség két-két és fél nagy tepsire elegendő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése