2012. augusztus 24., péntek

Kolbászos/Sajtos pogácsa, illetve pogácsa alaprecept




A pogácsa kiindulópontja némi megmaradt száraz kolbász és Limara receptje volt ( http://www.diningguide.hu/recept/etterem-informacio-7525 )



Hozzávalók:
  • 1 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 55 dkg finomliszt
  • kb. 25 dkg vaj
  • 2-3 tk. só
  • 1 tojás
  • kb. 300 g tejföl
  • a maradék füstölt kolbász
"Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük, míg felfut.
A lisztet átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, kanalazzuk a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle, amit kb. fél órán át letakarva pihentetünk. A kolbászt elmorzsoljuk, vagy apró kockákra vágjuk. A pihentetett tésztát kinyújtjuk jó ujjnyi vastagra és rászórjuk a kolbászt. Keskenyebb oldalától kezdve feltekerjük, mint egy beiglit. A tekercset ellapítjuk és félbehajtjuk. Fóliába csomagoljuk és legalább két órán át (de még jobb egy egész éjszakán át) hűtőben pihentetjük.
Végül lisztezett deszkán egy-másfél cm vastagra nyújtjuk, késsel berácsozzuk a tetejét és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin kb. 30 percig pihentetjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 190-200 fokra. A megkelt pogácsákat egész, felvert tojással lekenjük, vigyázva, hogy az oldalán ne csorogjon le. Ha szeretjük, köménymagot szórhatunk a tetejére. Kb. 15-17 perc alatt pirosra sütjük."

Az eredmény egy nagyon zamatos, omlós, jól megkelt pogácsa lett. Úgy gondoltam, ez az alaprecept olyan jól el van találva, hogy ki kell próbálnom más ízesítéssel is. Biztos vagyok benne, hogy többféleképpen fűszerezve is nagyon finom lesz az eredmény. Sajtos változatban próbáltam még ki.

A hajtogatás ebben az esetben elmaradt. A fél órát pihentetett tésztát ujjnyi vastagra nyújtottam, majd bőven megszórtam reszelt sajttal, majd kicsit belenyújtottam a tésztába. Szaggatás után még a langyos sütőben pihentettem egy kicsit. Kb. 5 percnyi sütés után megkentem a tetejét tojássárgájával, majd készre sütöttem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése