2012. október 21., vasárnap

Máktorta citromos krémmel




A recept a Sütemények enciklopédája című könyvből származik,  némi átalakítással, hogy jóval mákosabb legyen, mint az eredeti. Az eredeti krém csupán vaníliás-cukros. Szerintem az erőteljes citromos krém nagyon jól illik a mákos tésztához. 







Hozzávalók:
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg cukor
  • 18 dkg vaj
  • 20 dkg darált mák
  • 2,5 dl tej
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • csipetnyi só

a krémhez:
  • 34 dkg natúr tejszínkrémsajt
  • kb. 8 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  •  
a díszítéshez
  •  kb. 3 ek mák 
A tejet lábosban felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a mákot. Félretesszük hűlni. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. 

A recept szerint két tortaformát készítünk elő. Én egyben sütöttem meg, és háromfelé vágtam. Tehát kivajazunk és meglisztezünk, vagy sütőpapírral kibélelünk egy 18 cm-es átmérőjű tortaformát.

Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban robotgéppel habosra keverjük a puha vajat a 18 dkg cukorral és a vaníliakivonattal. Alacsony fordulatszámon, felváltva, a krémbe keverjük a száraz hozzávalókat és a tejes mákot. Másik edényben habbá verjük a tojásfehérjét. Beleszórjuk a maradék cukrot is és további 1 percig keverjük. A habot hablapáttal óvatosan a tésztába vegyítjük. A tésztát az előkészített tortaformába simítjuk. 

Kb. egy órán át illetve tűpróbáig sütjük.

A süteményt 10 percig a formában hagyjuk, majd kivesszük és és rácson hagyjuk kihűlni. Közben előkészítjük a tölteléket.
Ehhez tálba tesszük a puha vajat és krémsajtot, a porcukrot, a citromhéjt és a citromlevet.
Robotgéppel jól elkeverjük. Szerintem robotgép nélkül, villával majd fakanállal is könnyedén simára keverhető.

Megkenjük az egyik tortalapot, majd a következőt. Bőven hagyjunk krémet a torta tetejére és oldalára is. A torta tetejét a maradék mákkal díszítjük.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése