A recept a Sütemények enciklopédája című könyvből származik, némi átalakítással, hogy jóval mákosabb legyen, mint az eredeti.
Az eredeti krém csupán vaníliás-cukros. Szerintem az erőteljes citromos
krém nagyon jól illik a mákos tésztához.
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 2 egész tojás
- 20 dkg cukor
- 18 dkg vaj
- 20 dkg darált mák
- 2,5 dl tej
- 2 tk sütőpor
- 2 tk vaníliakivonat
- csipetnyi só
a krémhez:
- 34 dkg natúr tejszínkrémsajt
- kb. 8 dkg puha vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- kb. 3 ek mák
A recept szerint két tortaformát készítünk elő. Én egyben sütöttem meg, és háromfelé vágtam. Tehát kivajazunk és meglisztezünk, vagy sütőpapírral kibélelünk egy 18 cm-es átmérőjű tortaformát.
Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban robotgéppel habosra keverjük a puha vajat a 18 dkg cukorral és a vaníliakivonattal. Alacsony fordulatszámon, felváltva, a krémbe keverjük a száraz hozzávalókat és a tejes mákot. Másik edényben habbá verjük a tojásfehérjét. Beleszórjuk a maradék cukrot is és további 1 percig keverjük. A habot hablapáttal óvatosan a tésztába vegyítjük. A tésztát az előkészített tortaformába simítjuk.
Kb. egy órán át illetve tűpróbáig sütjük.
A süteményt 10 percig a formában hagyjuk, majd kivesszük és és rácson hagyjuk kihűlni. Közben előkészítjük a tölteléket.
Ehhez tálba tesszük a puha vajat és krémsajtot, a porcukrot, a citromhéjt és a citromlevet.
Robotgéppel jól elkeverjük. Szerintem robotgép nélkül, villával majd fakanállal is könnyedén simára keverhető.
Megkenjük az egyik tortalapot, majd a következőt. Bőven hagyjunk krémet a torta tetejére és oldalára is. A torta tetejét a maradék mákkal díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése