2020. szeptember 22., kedd

Vöröslencse - sárgarépa krémleves


Különféle receptek böngészése közben találtam az ötletet, mely szerint sárgarépa és vöröslencse elegyéből kiváló krémleves készíthető. Szimpatikus volt az ötlet, ezért kipróbáltam. Az arányok kikísérletezésekor azt tartottam szem előtt, hogy amennyiben nagyobb arányban van benne sárgarépa és kevesebb a zöldség, valamivel tömörebb, nehezebb textúrájú lesz az étel - értelemszerűen több sárgarépával könnyedebb. Egyelőre a család jelentősebb részének a jobban zöldséges variáció ízlett, így születtek meg ezek az arányok.



hozzávalók:

  • 3-4 szál sárgarépa, kb. 40 dkg
  • kb. 10 dkg vöröslencse
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kis darab zeller, esetleg petrezselyemgyökér
  • pici olaj
  • 1 dl tejszín
  • esetleg citromlé 
fűszerezés:
  • só, fél kk őrölt kömény, csipetnyi fehérbors, csipetnyi kurkuma, csipetnyi őrölt szerecsendió, esetleg csipetnyi őrölt gyömbér, esetleg csipetnyi fahéj

 A zöldségeket és a hagymákat felszeleteljük, pici olajon sóval megfuttatjuk, majd a lencsével együtt puhára főzzük. Botmixerrel aprítjuk, pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt és a fűszereket, ha szükséges, még vizet, és összeforraljuk még egyszer. A vöröslencse nagyon könnyen megfő, max. 20-30 percre van szükség ehhez. Tálalhatjuk bármilyen krémleveshez illő betéttel.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése