2020. július 27., hétfő

Angol teasütemény I. - dióval és zabpehellyel

Andi konyhájában találtam ezt az angol teasütemény receptet. Itthoni teázásainkhoz kerestem sütemény receptet. Olyat, amit egyszerű elkészíteni, keksz-szerű, de mégis sütemény is egyben.

A receptet kissé átalakítottam a mi ízlésünkhöz.


hozzávalók:

  • 12-15 dkg darált dió
  • 15 dkg zabpehely liszt
  • kb. 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 12 dkg cukor
  • vaníliás cukor 
  • esetleg csipet fahéj
  • 20 dkg vaj
  • 3 egész tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl vagy joghurt 
 A diót és a zabpelyhet megdarálom.Összekeverem a száraz hozzávalókat. Megolvasztom a vajat, elkeverem a tojásokkal, majd összedolgozom a száraz hozzávalókkal. Ha szükséges, adok hozzá egy kis tejfölt vagy joghurtot, vagy szükség szerint még egy kis lisztet.

Ez egy vajas linzertészta, tehát nem feltétlenül könnyen nyújtható, viszont könnyen morzsálódó lesz az állaga.

Egy kisebb deszkára nyújtom, igazítom a tésztát, kb. másfél- 2 cm vastagra nyújtva, és így kinyújtva hűtőbe teszem nagyjából egy órára pihentetni. A vajas tésztának az a jó, ha hidegen szaggatjuk, ha a vaj újra összeállt benne, nem lágy már a tészta.




Pogácsaszaggatóval félköröket, holdakat szaggatok belőle, majd előmelegített sütőben, kb. 160 fokon nagyjából 10 perc alatt készre sütöm. Én légkeveréses funkción szoktam sütni.



A sütemény állagával lehet egy kicsit játszani attól függően, meddig sütjük: ha már kap egy kis színt is, akkor kívül ropogós, belül puha lesz. Mi így szeretjük a legjobban.
De lehet még ropogósabbra sütni, vagy puhábbra is hagyni.



Ebből a mennyiségből 2 nagy tepsi sütemény jön ki.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése