2021. április 1., csütörtök

Citromos - mákos fonott kalács


  hozzávalók:

  • kb. 60 dkg finomliszt
  • 4 dl tej
  • 14 dkg vaj
  • 1 kk só
  • 5 dkg élesztő
  • 12 dkg cukor
  • kb. 20 dkg darált mák
  • 2 citrom leve (vagy kevesebb)
  • ízlés szerint vaníliáscukor
  • 1 tojás a kenéshez

A tejben kicsi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A vajat megolvasztjuk. A lisztet elkeverjük a cukorral, kicsi sóval, a tejben felfuttatott élesztővel és a vajjal. Kissé meggyúrjuk. Eltesszük pihentetni vagy 1-2 órára, míg látjuk, hogy szépen feljön a tészta. Újragyúrjuk, majd fél órát megint pihentetjük. 

Elkészítjük addig a máktölteléket. A mákot elkeverjük ízlés szerint vaníliáscukorral és citromlével. A citromlétől kissé megduzzad, könnyebben a tésztára 'kenhető' lesz. 

A tésztát három részre osztjuk, hosszú lapokra nyújtjuk. Rákenjük a máktölteléket, rudakká sodorjuk őket. A három rudat összefonjuk. Pihentetjük a tésztát, majd kb. 180-200 fokon sütjük fél órát. Az első 10 percben légkeveréses funkción szoktam sütni, utána kenem meg a tojással, majd készre sütöm alsó-felső sütésen.

Szeletelni akkor ideális, ha már kihűlt. Viszont melegen nagyon finom :) 





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése