hozzávalók:
- kb. 60 dkg finomliszt
- 4 dl tej
- 14 dkg vaj
- 1 kk só
- 5 dkg élesztő
- 12 dkg cukor
- kb. 20 dkg darált mák
- 2 citrom leve (vagy kevesebb)
- ízlés szerint vaníliáscukor
- 1 tojás a kenéshez
A tejben kicsi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A vajat megolvasztjuk. A lisztet elkeverjük a cukorral, kicsi sóval, a tejben felfuttatott élesztővel és a vajjal. Kissé meggyúrjuk. Eltesszük pihentetni vagy 1-2 órára, míg látjuk, hogy szépen feljön a tészta. Újragyúrjuk, majd fél órát megint pihentetjük.
Elkészítjük addig a máktölteléket. A mákot elkeverjük ízlés szerint vaníliáscukorral és citromlével. A citromlétől kissé megduzzad, könnyebben a tésztára 'kenhető' lesz.
A tésztát három részre osztjuk, hosszú lapokra nyújtjuk. Rákenjük a máktölteléket, rudakká sodorjuk őket. A három rudat összefonjuk. Pihentetjük a tésztát, majd kb. 180-200 fokon sütjük fél órát. Az első 10 percben légkeveréses funkción szoktam sütni, utána kenem meg a tojással, majd készre sütöm alsó-felső sütésen.
Szeletelni akkor ideális, ha már kihűlt. Viszont melegen nagyon finom :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése