2009. november 22., vasárnap

Rácponty

Gyerekkorom egyik kedvenc étele volt, ahogyan az édesapám készítette. Nem volt a családban hagyományos étel, ő kísérletezte ki a családi változatot különféle receptes magazinokat, könyveket olvasva.

Az itt olvasható recept már egy saját változat. A zöldpaprika, paradicsompaprika és a paradicsom szerintem ízléstől függően szabadon variálható, ki melyiket szereti, nem szereti.

Hozzávalók:

  • pontyszeletek, oldala, háta lehet vegyesen
  • krumpli
  • gomba
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • jó sok tejföl
  • pirospaprika
  • olaj

A krumplit meghámozzuk, fölvágjuk, tepsibe tesszük, kevés olajjal meglocsoljuk, sózzuk, kicsi vizet teszünk alá és félig megsütjük. Ez 180-200 fokon kb. 30 perc.

A pontyszeleteket ha szükséges, akkor beirdaljuk (a szálkák miatt), majd sózzuk és kicsi olajban sütjük pár percet, csak hogy egy kicsit elő legyen sütve, és majd úgy kerüljön a sütőbe. Vigyázzunk, hogy ne essenek szét, ne süssük addig.

A gombát fölszeleteljük és pici olajon sóval megpirítjuk, úgy 5-10 perc elég neki.

Ha mindez készen van, akkor a gombát összekeverjük a tepsiben a félig sült krumplival, rászeleteljük a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd beborítjuk a halszeletekkel. A tejfölt összekeverjük egy kis sóval és pirospaprikával, esetleg egy kis vízzel hígítjuk, és ráöntjük a halszeletekre. Legyen annyi ebből a tejfölös masszából, hogy jól fedje be az egészet. Ha szükséges, öntünk még az egész alá egy kis vizet, nehogy odaégjen, és így együtt sütjük, míg a halszeletek jól átsülnek és tejföl egy kicsit megpirult rajta. Ez még kb. fél óra.


A fényképen látható változat paradicsompaprikával készült és ponty helyett hekkből. Így is nagyon finom volt, bár a hekk az "hekkízű" maradt, nem lett belőle ponty.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése