2009. december 19., szombat

Aszalt szilvával tűzdelt kacsamell



Egyik kedvenc ételünk a sült kacsa. Önmagában is nagyon finom, ám egy kis aszalt szilvával megbolondítva felséges étel.



Hozzávalók:

  • kacsamell, csont nélkül
  • aszalt szilva




Ahhoz, hogy biztosan puha legyen a végeredmény, ajánlatos a kacsahúst egy estére bepácolni. Túlfűszerezni nem szükséges, hiszen egyrészről önmagában is elég ízletes, másrészről most a különlegesebb íz kedvéért tesszük hozzá az aszalt szilvát. Tehát egy kis olaj és víz (esetleg tej) keverékében sóval elegendő pácolni.

Amennyiben az aszalt szilva kemény lenne, beáztatjuk előre 1-2 órát, hogy puhuljon. Majd a kacsamell nem bőrös felébe késsel réseket, kis zsebeket vágunk, amibe belenyomkodjuk az aszalt szilvát. Jó mélyre tegyük a szilvákat, mert sülés közben hajlamos kicsit kifordulni. Sózzuk, majd lefedve vagy alufóliával leborítva magas hőfokra sütőbe tesszük a kacsamellet a bőrös részével lefelé borítva, a szilvák így felfelé állnak benne. A kacsából szép lassan kisül a zsír. Közben döntsük el, mennyire van ebből szükségünk az ételhez, a többit pedig sülés közben öntsük le róla. ha szükséges, közben egy kis vizet is adhatunk hozzá. Mikor már nagyjából puha, vegyük le róla a fóliát, hogy piruljon is meg.


Mi a kacsához a sült rizst szeretjük legjobban köretként. Ez a következőképpen készül:

A rizst a szokásos módon pergeljük egy kis olajon majd megfőzzük. Legyen puha, vagy inkább fogkemény, de ne legyen kicsit se szétfőve, mert még a sütőbe kerül ezután. Ezután kicsit sózzuk, vágunk hozzá petrezselyemzöldet, majd összekeverjük a kacsa kisült zsírjával, szaftjával. Annyit tegyünk rá, amennyit ízlésünkhöz mértem jónak látunk, attól függően, mennyire zsírosan vagy szárazabban szeretnénk. A rizst a majdnem készre sült kacsa mellé terítjük, és még kb. fél órát sütjük őket így együtt, illetve addig, amennyire pirultan szeretnénk a rizst. A rizst időnként megforgatjuk közben, hogy egyenletesen piruljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése