Hozzávalók:
a tésztához:
- 60 dkg liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)
- kb. 3 dl tej
- 15 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 2,5 dkg élesztő
- 3-4 ek cukor
- 1 csipet só
- sütéskor további 2 tojássárgája megkenni a tészta tetejét
a töltelékhez:
- kb. 50 dkg túró
- 1 egész tojás
- 4-6 ek cukor
- vaníliáscukor
- kb. 2 ek tejföl
- 3-4 ek búzadara
A tejben pici cukorral fölfuttatjuk az élesztőt, majd összeállítjuk a tésztát a lisztből, a puha vajból, az élesztős tejből sóval és cukorral, ízlés szerint. Ez egy könnyen gyúrható tészta, kicsit esetleg ragadhat a zsiradéktól. Kb. fél órára félretesszük kelni. Nem kell nagyon megkeleszteni, csak egy kicsit.
Közben összeállítjuk a túrótölteléket. A túrót összetörjük a tejföllel, édesítjük, hozzáadjuk a tojást majd belekeverjük a búzadarát.
A tésztát nem túl vékonyra kinyújtjuk, és négyzeteket vágunk ki belőle. A négyzetek közepére halmozunk a túrótöltelékből, majd az ellentétes csücsköket összefogva jól összenyomkodjuk a széleket.
Előmelegített sütőben sütjük 170 fokon kb. 35-40 percig. Tojással meg lehet kenni már az elején is, akkor kicsit sötétebb lesz, de elég úgy félsülés után is, akkor valamivel világosabb lesz a sütemény. A fényképen az utóbbi változat látható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése