2009. december 1., kedd

Túrós batyu

Ezt a receptet nagyon régóta így készítem, mint nagyjából bevált túrós batyu receptet. Jó puha még másnaposan is. A hajtogatásnál viszont vigyázni kell vele, mert süléskor hajlamos szétnyílni, ezért jó erősen kell a széleket összeilleszteni.


Hozzávalók:

a tésztához:

  • 60 dkg liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)
  • kb. 3 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3-4 ek cukor
  • 1 csipet só
  • sütéskor további 2 tojássárgája megkenni a tészta tetejét

a töltelékhez:

  • kb. 50 dkg túró
  • 1 egész tojás
  • 4-6 ek cukor
  • vaníliáscukor
  • kb. 2 ek tejföl
  • 3-4 ek búzadara
Ez a mennyiség kb. 2 nagy tepsire elegendő.


A tejben pici cukorral fölfuttatjuk az élesztőt, majd összeállítjuk a tésztát a lisztből, a puha vajból, az élesztős tejből sóval és cukorral, ízlés szerint. Ez egy könnyen gyúrható tészta, kicsit esetleg ragadhat a zsiradéktól. Kb. fél órára félretesszük kelni. Nem kell nagyon megkeleszteni, csak egy kicsit.

Közben összeállítjuk a túrótölteléket. A túrót összetörjük a tejföllel, édesítjük, hozzáadjuk a tojást majd belekeverjük a búzadarát.


A tésztát nem túl vékonyra kinyújtjuk, és négyzeteket vágunk ki belőle. A négyzetek közepére halmozunk a túrótöltelékből, majd az ellentétes csücsköket összefogva jól összenyomkodjuk a széleket.

Előmelegített sütőben sütjük 170 fokon kb. 35-40 percig. Tojással meg lehet kenni már az elején is, akkor kicsit sötétebb lesz, de elég úgy félsülés után is, akkor valamivel világosabb lesz a sütemény. A fényképen az utóbbi változat látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése