2010. április 25., vasárnap

Mákos-krémes süti

A kamrában némi pakolás után találtunk egy zacskó, molyosodni készülő mákot. Gyors elhatározás született, hogy ebből azonnal készíteni kell valamit. Valami egyszerű, gyors, finomnak tűnő recept után kutattam, így találtam meg interneten a számos helyen föllelhető mákos-krémest. Némi gondolkodás után a két-piskótalapos, tejfölös-mákos tésztájú változat mellett döntöttem, egyéni aránymódosításokkal. Ez valamivel hosszadalmasabb elkészítésmódnak tűnt az egybesütött változatnál, de feltételeztem, hogy finomabb is, köszönhetően a két réteg krémnek. A sütemény rendkívüli módon bevált. Nem túl édes, zamatos mákos ízű.




Hozzávalók:

a 2 db 2 tojásból sült piskótalaphoz egyenként (közepes vagy kisebb méretű tepsiben sütve):

  • 2 db tojás
  • 2 ek víz
  • 2 ek finomliszt
  • 2 ek cukor
  • 1/2 kk sütőpor

a mákos tésztához:

  • 25 dkg darált mák
  • 2 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja

a krémhez:

  • 2 dl tej
  • 1,5 cs vaníliás pudingpor
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • 5-6 ek cukor

A két piskótalaphoz kikeverjük a tojássárgájákat a cukorral, hozzáadjuk a vizet, a sütőporral elkevert lisztet és a tojásfehérjék keményre vert habját. A lapokat légkeveréses sütőben sütjük ki. Ez 160 fokon kb. 15 perc.

A mákos tésztához először is félreteszünk a mákból 3-4 evőkanálnyit, elkeverve egy kis porcukorral.

A többi mákból és az egyéb összetevőkből egy egyszerű kevert tésztát készítünk, a tojások fehérjét habként adjuk hozzá. Ezt ugyanúgy kisütjük, mint a piskótalapokat.

A vaníliapudingból, a tojássárgájából és a tejből cukorral krémet főzünk. Ha kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a szobahőmérsékletű, lágy vajat.

Az egyik piskótalapot visszahelyezzük a tepsibe, amiben sütöttük. Megkenjük krémmel, ráhelyezzük a mákos lapot, ezt is megkenjük krémmel, majd rátesszük a második piskótalapot. Egy kis krémet hagyunk a tetejére is. Ezt megszórjuk a porcukorral elkevert mákkal. Hűtőbe tesszük, fél napot hagyjuk érni, majd szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése