2010. április 26., hétfő

Paradicsomos-húsos ragu

Ezt a receptet nagyon sokáig próbálgattam, mire valami kijött belőle. Kerestem azt az igazi olasz ízt, ha lehet ilyenről beszélni, amilyenek az olasz paradicsomos tészták és paradicsomos raguk. Ez nem egészen olyan, ennek ellenére nagyon finom, megfelel magyar ízlésemnek mint olasz utánzat.





Hozzávalók kb. 3 adaghoz:

  • kb. 40-50 dkg darált hús
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb szál sárgarépa
  • 1-2 szelet zeller
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 8-10 dl paradicsompüré
  • 1-2 kk méz
  • bazsalikom
  • oregánó
  • őrölt rozmaring
  • fehérbors
  • 4-5 ek olívaolaj
A darált húst kis olívaolajon fehéredésig pirítjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és készre pároljuk.

A zöldségeket és a hagymákat felszeljük, felaprítjuk, olívaolajon sóval megpirítjuk, majd vizet öntve alá készre pároljuk. Közben fűszerezzük. A végén hozzáadjuk a paradicsompürét és a kész darált húst, összeforraljuk, sózzuk, borsozzuk és édesítjük ízlés szerint.

Durumtésztát főzünk ki, rátesszük a húsragut, esetleg összemelegítjük vele és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

A fűszerezés, sózás és édesítés arányain sok múlik attól függően is, hogy szárított vagy friss fűszereket használunk, illetve milyen márkájú paradicsompürét teszünk hozzá. Ezek a fűszerek jól harmonizálnak egymással. Az arányokon múlik, hogy markánsabb, vagy lágyabb ízt hozunk ki belőle.

Paradicsompüréből én egy olasz márkájú, állagában a sűrűbb püré és a paradicsomlé között elhelyezkedő, enyhén sózott változatot szoktam használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése