2010. április 29., csütörtök

Sárgarépafőzelék



Sárgarépafőzelék, avagy fütyülőszósz, ahogyan gyerekkoromban apu hívta :)
Gyerekkorom egyik kedvenc főzeléke volt, ahogyan anyu készítette. Ő egyszerűen lereszelte a sárgarépát, megfőzte vízben sok fokhagymával, sózta, édesítette és tejes habarást készített hozzá sűrítésnek. Ennek az alapját megőriztem, de szerettem volna egy kicsit fűszeresebb, erőset ízt. Így tettem hozzá egy kis gyömbért és koriandert, ami határozottan jót tett neki. Az eredetileg nagyon lágy ízű főzelék markánsabb, erőteljesebb lett így. Azért vigyázzunk ezekkel a fűszerekkel, mert nagyon erős ízűek.





Hozzávalók:

  • 40-50 dkg sárgarépához:
  • 3-4 dkg vaj
  • 1,5-2 dl tej
  • 1-2 ek étkezési keményítő
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1-2 kk méz
  • őrölt koriander
  • őrölt gyömbér

A sárgarépát megpároljuk egy kis vajjal annyi vízben, hogy éppen ellepje, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, fűszerezzük, majd keményítővel tejes habarást készítünk hozzá. A sűrítés és a főzelék ízesebb, ha a megpárolt sárgarépából egy keveset leturmixolunk, ehhez adunk minimális mennyiségű keményítőt. Ha szeretnénk egészségesebbé, még ízesebbé tenni a főzeléket, a habaráshoz használhatunk egyéb liszteket, például zabpehelylisztet is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése