2021. március 28., vasárnap

Karfiol gratin

Szeretjük a karfiolt, mint alapanyagot. Szélesíteni szerettem volna a belőle készült ételek repertoárját,  így akadtam rá a gratinra. Ez eredetileg egy francia eredetű étel, a lényeg, hogy a húst/zöldségeket/akár maradékokat krémes mártással vonjuk be, majd sütőben megsütjük.

 hozzávalók:

  • egy kisebb fej karfiol

a sajtos besamell mártáshoz:

  • kb. 3 dl tej
  • kb. 4 dkg vaj
  • kb. 3 ek liszt
  • kb. 30 dkg bármilyen sajt
  • só, őrölt szerecsendió, fokhagymapor vagy 2-3 gerezd zúzott fokhagyma

A karfiolt rózsáira szedve sós vízben nem túl puhára főzzük. Teljesen lecsepegtetjük róla a vizet.

Elkészítjük a mártást: a vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, kissé megpirítjuk. Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a reszelt sajtot, fűszerezzük. 

Egy laposabb tűzálló tálba tesszük a karfiolt, majd leöntjük a mártással. 

 


Sütőben grillfunkción 200 fokon sütöttem kb. 20 percig. Igazán ízes a végeredmény.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése