Szeretjük a karfiolt, mint alapanyagot. Szélesíteni szerettem volna a belőle készült ételek repertoárját, így akadtam rá a gratinra. Ez eredetileg egy francia eredetű étel, a lényeg, hogy a húst/zöldségeket/akár maradékokat krémes mártással vonjuk be, majd sütőben megsütjük.
hozzávalók:
- egy kisebb fej karfiol
- só
a sajtos besamell mártáshoz:
- kb. 3 dl tej
- kb. 4 dkg vaj
- kb. 3 ek liszt
- kb. 30 dkg bármilyen sajt
- só, őrölt szerecsendió, fokhagymapor vagy 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
A karfiolt rózsáira szedve sós vízben nem túl puhára főzzük. Teljesen lecsepegtetjük róla a vizet.
Elkészítjük a mártást: a vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, kissé megpirítjuk. Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a reszelt sajtot, fűszerezzük.
Egy laposabb tűzálló tálba tesszük a karfiolt, majd leöntjük a mártással.
Sütőben grillfunkción 200 fokon sütöttem kb. 20 percig. Igazán ízes a végeredmény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése