2010. február 7., vasárnap

Aranygaluska


Ez egy nagyon egyszerű kelt tészta. Nem igényel különösebb gyúrást, és ha esetleg kissé pontatlanok vagyunk a tészta hozzávalóinak az arányaiban, az sem jelenti, hogy komolyabban elrontanánk.

Hozzávalók:

a tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 nagyobb kiskanál só
  • 1 db egész tojás
  • 1,2 dl tej
  • 1 db citrom reszelt héja

a vaníliamártáshoz:
  • 7,5 dl tej
  • vaníliacukor/vaníliarúd belseje/vanília aroma
  • 4 db tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 4 dkg étkezési keményítő

a szóráshoz és a mártogatáshoz:
  • 10-15 dkg darált dió
  • ízlés szerint porcukor (3-4 ek elég hozzá)
  • 6-7 dkg olvasztott vaj

A langyos-cukros tejben fölfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat, majd összedolgozzuk az élesztős tejjel, a tojással és az olvasztott vajjal. Összegyúrjuk, nem kell nagyon sokat dolgozni rajta. Kb. fél órát meleg helyen pihentetjük. Ha megkelt, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, és kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, maradék nélkül. Egy tortakarikát kikenünk vajjal. A kiszaggatott tésztát egyesével megmártogatjuk előbb olvasztott vajban, majd jól meghempergetjük a cukros dióban. Egyesével, jó szorosan egymáshoz elhelyezzük a tortakarikában. Ha marad ki dió, megszórjuk vele. Így is kelesztjük még kb. fél órát. Előmelegített 170 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.



Ha megsült, kiborítjuk a formából. Ahogyan magától szétesik, tálba szedjük és leöntjük vaníliamártással.




A vaníliamártáshoz kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, hozzáadunk egy kis tejet és a keményítővel is elkeverjük. Hozzáadjuk az összes tejet, majd alacsony lángon, folytonos kevergetés közben hagyjuk besűrűsödni. Célszerű habverővel keverni, könnyebb így, mint fakanállal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése