Igazi téli eledel, laktató és melegítő hideg napokra.
Én kuktában főzöm, ezzel is egyszerűsítve a dolgomat, rövidítve a főzés idejét. A főzése nagyon egyszerű, ez egy olyan magától elkészülő étel.
Mennyiségeket nem írtam. Úgy ideális, ha a csülök és a bab nagyjából egyszerre fogy el. Ez természetesen attól függ, ki mennyi húst szeret a babhoz enni.
Hozzávalók:
- füstölt csülök
- szárazbab
- vöröshagyma
- só
- babérlevél
- esetleg fűszerpaprika
- tejföl
A csülköt egészben, annyi vízben, hogy ellepje, kb. egy órán főzzük a kuktában, babérleveles vízben, az összeaprított vöröshagymával. Ezután hozzáöntjük a babot, ha szükséges, további vizet, és együtt főzzük őket kb. 2 órán keresztül. Közben lehet ellenőrizni a fűszerezést (só), hogy megfelelő mennyiségű-e a víz ahhoz, hogy egy jó sűrű levest kapjunk, majd a hús és a bab puhaságát. A kuktát nem érdemes sűrűn nyitogatni, azonban egyszer, a főzési idő valószínűsíthető vége felé azért érdemes megnézni.
Mikor már készre főtt, tehetünk hozzá pirospaprikát is (ebből most kimaradt). Amennyiben elegendőnek ítéljük a zsiradék mennyiségét a leves tetején, leszedünk belőle egy kicsit, elkeverünk benne 2-3 kiskanál pirospaprikát. Ha nem elegendő, olajjal keverjük el a paprikát. Hozzáteszünk pár evőkanálnyit a forró léből. Így is jól elkeverjük, hagyjuk megduzzadni a paprikaszemeket. Ezután öntjük a leveshez és összeforraljuk vele.
Tálalás előtt a babérleveleket kihalásszuk belőle és tányéronként adhatunk hozzá tejfölt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése