2010. február 11., csütörtök

Csülkös bab





Igazi téli eledel, laktató és melegítő hideg napokra.
Én kuktában főzöm, ezzel is egyszerűsítve a dolgomat, rövidítve a főzés idejét. A főzése nagyon egyszerű, ez egy olyan magától elkészülő étel.
Mennyiségeket nem írtam. Úgy ideális, ha a csülök és a bab nagyjából egyszerre fogy el. Ez természetesen attól függ, ki mennyi húst szeret a babhoz enni.

Hozzávalók:

  • füstölt csülök
  • szárazbab
  • vöröshagyma
  • babérlevél
  • esetleg fűszerpaprika
  • tejföl
A babot előző este beáztatjuk.

A csülköt egészben, annyi vízben, hogy ellepje, kb. egy órán főzzük a kuktában, babérleveles vízben, az összeaprított vöröshagymával. Ezután hozzáöntjük a babot, ha szükséges, további vizet, és együtt főzzük őket kb. 2 órán keresztül. Közben lehet ellenőrizni a fűszerezést (só), hogy megfelelő mennyiségű-e a víz ahhoz, hogy egy jó sűrű levest kapjunk, majd a hús és a bab puhaságát. A kuktát nem érdemes sűrűn nyitogatni, azonban egyszer, a főzési idő valószínűsíthető vége felé azért érdemes megnézni.

Mikor már készre főtt, tehetünk hozzá pirospaprikát is (ebből most kimaradt). Amennyiben elegendőnek ítéljük a zsiradék mennyiségét a leves tetején, leszedünk belőle egy kicsit, elkeverünk benne 2-3 kiskanál pirospaprikát. Ha nem elegendő, olajjal keverjük el a paprikát. Hozzáteszünk pár evőkanálnyit a forró léből. Így is jól elkeverjük, hagyjuk megduzzadni a paprikaszemeket. Ezután öntjük a leveshez és összeforraljuk vele.

Tálalás előtt a babérleveleket kihalásszuk belőle és tányéronként adhatunk hozzá tejfölt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése