2010. május 18., kedd

Tejfölös-gombás leves




Ez csak azért nem tejfölös gombaleves lett, mert az aktuális főzéskor éppen ennyi gomba volt itthon, ami belekerült. Így inkább egyfajta zöldséges-gombás egyvelegleves, tejföllel. Arányaiban jóval több gombával természetesen máris gombalevesnek minősülhet.

Hozzávalók:

  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 szál sárgarépa
  • 3-4 szelet zeller
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 dkg vaj
  • 2-3 dl tejföl
  • szárított fűszerkeverék/ételízesítő
  • esetleg 1 kk étkezési keményítő (ez elhagyható)
  • 2-3 félmaréknyi levestészta

A zöldségeket megtisztítjuk, fölkarikázzuk/kockázzuk, majd a vajon sóval megpirítjuk. Addig pároljuk így kevergetve, míg a gomba levet nem ereszt. Ekkor felöntjük vízzel és majdnem készre főzzük a zöldségeket. A tejfölt elkeverjük egy kis keményítővel és a leveshez adjuk a levestésztával együtt. Még kb. 10 percig, amíg a tészta is megfő, időnként kevergetve készre főzzük.

Ha nem adunk a tejfölhöz keményítőt, kevésbé lesz egyenletes kinézetű a leves, a tejföl esetleg darabos marad benne. Ám úgy könnyebb állagú marad, kevésbé sűrű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése