Ez csak azért nem tejfölös gombaleves lett, mert az aktuális főzéskor éppen ennyi gomba volt itthon, ami belekerült. Így inkább egyfajta zöldséges-gombás egyvelegleves, tejföllel. Arányaiban jóval több gombával természetesen máris gombalevesnek minősülhet.
Hozzávalók:
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 szál sárgarépa
- 3-4 szelet zeller
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 dkg vaj
- 2-3 dl tejföl
- só
- szárított fűszerkeverék/ételízesítő
- esetleg 1 kk étkezési keményítő (ez elhagyható)
- 2-3 félmaréknyi levestészta
A zöldségeket megtisztítjuk, fölkarikázzuk/kockázzuk, majd a vajon sóval megpirítjuk. Addig pároljuk így kevergetve, míg a gomba levet nem ereszt. Ekkor felöntjük vízzel és majdnem készre főzzük a zöldségeket. A tejfölt elkeverjük egy kis keményítővel és a leveshez adjuk a levestésztával együtt. Még kb. 10 percig, amíg a tészta is megfő, időnként kevergetve készre főzzük.
Ha nem adunk a tejfölhöz keményítőt, kevésbé lesz egyenletes kinézetű a leves, a tejföl esetleg darabos marad benne. Ám úgy könnyebb állagú marad, kevésbé sűrű.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése