2010. június 17., csütörtök

Zöldbableves

Ez egy olyannyira egyszerű étel, hogy talán az is meglepő, miért kell külön lejegyezni. A családi receptek között nyáron, zöldbabszezonban igen gyakran főzték. Nagymamám és anyukám kezén némi átalakuláson ment keresztül, azóta már én is egy kicsit máshogyan készítem.

Legfinomabb friss zöldbabból. Így valamivel hosszabb főzési időt igényel, mintha mirelitből készítjük. A sok fokhagyma kifejezetten jót tesz neki.



Hozzávalók kb. 4 személyre

  • fél kg zöldbab
  • 1 fej fokhagyma
  • 1-2 ek étolaj
  • 1 ek pirospaprika
  • a tálaláshoz tejföl
A zöldbabot megtisztítjuk, fölvágjuk, majd feltesszük vízben főni. A fokhagymagerezdeket is megtisztítjuk, és hozzányomjuk a leveshez. Közben sózzuk. Mikor készre főtt, az olajat összekeverjük a pirospaprikával, hozzákeverünk egy kicsit a forró léből is, hogy duzzadjon a paprika, és a masszát a leveshez adjuk. Összeforraljuk. Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.

A nagymamám régen még kevés, világos, paprikás rántással készítette és tejföllel, vagy ecettel, vagy akár mindkettővel tálalta.

Később a recept kicsit átalakult, rántás helyett a paprika suhintással került rá. Ez úgy készül, hogy az olajat megmelegítjük, hozzákeverjük a paprikát és a forrásban levő leveshez öntjük. Közben suhan egyet. Vigyázni kell, hogy ne teljesen forró olajba kerüljön a paprika, mert akkor megéghet. Ha így tesszük a leveshez a paprikát, az a rántáshoz hasonlóan ad neki egy plusz zamatot, a kissé pirult paprika ízét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése