2010. augusztus 21., szombat

Grillezés

Ma grilleztünk a kertben. A csirkemellhez saláták készültek, kukoricasaláta és valami sopszka
saláta-szerűség.





Csirkemell grillezve

a páchoz:
  • őrölt koriander
  • őrölt kömény
  • őrölt babérlevél
  • őrölt szerecsendió
  • fűszerpaprika
  • étolaj
  • víz
A csirkemellet megfelelő méretűre vágtuk, kiklopfoltuk, majd megkentük a páccal. A maradék pácot hozzáöntöttük, lefedve a hűtőben tároltuk egy éjszakán át. A férjem gillrácson mindkét oldalukat megsütötte.

Kukoricasaláta

A túlzottan majonézes salátákat én kevésbé kedvelem, mert nehéznek találom őket. Ebbe most került mégis egy kevés bolti majonéz, csak az íz miatt. Az öntet elkészíthető majonéz nélkül is, csak tejföllel, joghurttal, vagy a kettőt keverve.

A hozzávalókat összekeverjük, fogyasztás előtt pár órán át érleljük hűtőben.

Hozzávalók:
  • kb. fél kg morzsolt csemegekukorica
  • 3-4 dl tejföl
  • 2-3 ek majonéz
  • csipetnyi őrölt fehérbors
  • fél-egy fejnyi apróra vágott fokhagyma (jó sok legyen)

Sopszka saláta

  • 2 nagy kígyóuborka
  • kb. fél kg paradicsom
  • 2 fej lilahagyma
  • kb. 10 dkg sólében érlelt lágy sajt
  • bazsalikom
  • oregánó
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 3-4 ek balzsamecet
Ez a saláta többféle néven van forgalomban a különféle magyarországi vendéglátóegységekben, úgy mint török saláta, görög saláta, sopszka saláta, feta sajtos saláta. A fő alapanyagok - vagyis a paradicsom és az uborka - megegyeznek, a fűszerezés, a rátett sajt már nagyban különbözhet. Mivel nem ettem ilyen salátát még csak itthon, fogalmam sincs,. hogy a török, szlovén, görög eredetije valójában hogyan készülhet - már ha van valóban eredetije :)

Ebben a formában, ahogyan itt most közlöm, nekem nagyon ízlik. Természetesen lehet hozzá tenni olajbogyót, újhagymát is, lehet szelídebben fűszerezni, mondjuk csak petrezselyemzölddel. Ha nincs feta sajtunk, vagy egyéb sólében érlelt lágy sajtunk, megteszi anélkül is, vagy akár valamilyen kemény sajttal ráreszelve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése