Gyerekkoromban az egyik kedvenc ételem volt. Nyáron nagyon gyakran ettük, a rendelkezésre álló friss hozzávalók miatt. Az eredeti, disznóhúsos recept azóta számos átalakuláson esett át.
Ez a mennyiség kb. 8 db közepes méretű paprika megtöltésére elegendő.
Hozzávalók:
- 35 dkg darált pulykahús
- 12 dkg barna rizs
- 1/2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 1-2 ek kacsazsír (vagy étolaj)
- majoránna
- őrölt kömény
- só
- fűszerpaprika
A barna rizst egy kis olajon megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és 15-20 percig főzzük. Esetleg ha tudjuk a rizsről, hogy sok főzést igényel, főzhetjük akár fél órán át is. Tulajdonképpen részben megfőzzük, mielőtt összekeverjük a többi hozzávalóval.
Közben a darált húst összekeverjük a zúzott fokhagymával, az apróra vágott vöröshagymával, a fűszerekkel, a sóval és a kacsazsírral, majd elkeverjük a félig megfőtt rizzsel és a tojásokkal. Amennyiben fehér rizzsel készítjük, akkor nem kell előfőzni a rizst, csak úgy szárazon keverjük hozzá.
A paprikákat megtömjük a töltelékkel. Egy széles aljú fazékba helyezzük őket, hogy mind leérjen az aljára. Ha maradna ki töltelék, abból gombócokat formázunk és a töltött paprikák mellé helyezzük őket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd készre főzzük. Ez kb. 45-60 perc alatt megvan.
A főzőlevet ne öntsük le, mert ezt majd felhasználjuk a paradicsomszósz elkészítéséhez.
Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
- 1 szál kisebb sárgarépa
- 2-3 szelet zeller
- 1/2 fej vöröshagyma
- 2-3 ek étolaj
- kb. 8 dl paradicsompüré
- a töltött paprikák főzőleve
- pici só
- 1-2 méz ízlés szerint
- a habaráshoz 2-3 ek étkezési keményítő
Az apróra vágott zöldségeket a sóval olajon megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és megpároljuk. Ha szükséges, pótoljuk alatta a vizet. A vizet lefőzzük róla. Botmixerrel pürésítjük, felöntjük a főzőlével, felforraljuk. Ha nem elegendő mennyiség így, adunk még hozzá vizet. A keményítőt elkeverjük egy kis vízzel és behabarjuk vele a szószt.
A kész paradicsomszószt a töltött paprikákra öntjük és összeforraljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése