2010. augusztus 15., vasárnap

Töltött paprika




Gyerekkoromban az egyik kedvenc ételem volt. Nyáron nagyon gyakran ettük, a rendelkezésre álló friss hozzávalók miatt. Az eredeti, disznóhúsos recept azóta számos átalakuláson esett át.

Ez a mennyiség kb. 8 db közepes méretű paprika megtöltésére elegendő.

Hozzávalók:

  • 35 dkg darált pulykahús
  • 12 dkg barna rizs
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 1-2 ek kacsazsír (vagy étolaj)
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • fűszerpaprika

A barna rizst egy kis olajon megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és 15-20 percig főzzük. Esetleg ha tudjuk a rizsről, hogy sok főzést igényel, főzhetjük akár fél órán át is. Tulajdonképpen részben megfőzzük, mielőtt összekeverjük a többi hozzávalóval.

Közben a darált húst összekeverjük a zúzott fokhagymával, az apróra vágott vöröshagymával, a fűszerekkel, a sóval és a kacsazsírral, majd elkeverjük a félig megfőtt rizzsel és a tojásokkal. Amennyiben fehér rizzsel készítjük, akkor nem kell előfőzni a rizst, csak úgy szárazon keverjük hozzá.

A paprikákat megtömjük a töltelékkel. Egy széles aljú fazékba helyezzük őket, hogy mind leérjen az aljára. Ha maradna ki töltelék, abból gombócokat formázunk és a töltött paprikák mellé helyezzük őket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd készre főzzük. Ez kb. 45-60 perc alatt megvan.

A főzőlevet ne öntsük le, mert ezt majd felhasználjuk a paradicsomszósz elkészítéséhez.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

  • 1 szál kisebb sárgarépa
  • 2-3 szelet zeller
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek étolaj
  • kb. 8 dl paradicsompüré
  • a töltött paprikák főzőleve
  • pici só
  • 1-2 méz ízlés szerint
  • a habaráshoz 2-3 ek étkezési keményítő
Fűszerezni többféleképpen lehet, kinek-kinek ízlése szerint: apróra vágott zellerlevelekkel, petrezselyemzölddel, őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, bazsalikommal, oregánóval, fűszerpaprikával. Mi többféle kombinációban is szeretjük.

Az apróra vágott zöldségeket a sóval olajon megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és megpároljuk. Ha szükséges, pótoljuk alatta a vizet. A vizet lefőzzük róla. Botmixerrel pürésítjük, felöntjük a főzőlével, felforraljuk. Ha nem elegendő mennyiség így, adunk még hozzá vizet. A keményítőt elkeverjük egy kis vízzel és behabarjuk vele a szószt.

A kész paradicsomszószt a töltött paprikákra öntjük és összeforraljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése