Ezt a levest vagy tíz évvel ezelőtt ettem életemben először munkahelyi menzán. Nagyon ízletesnek és gazdagak találtam, úgyhogy hamarosan el is késztettem a saját változatot. Azóta többféle változatban is találkoztam vele, étteremben, menzákon. Az alap hozzávalókat egy adag apróra vágott hús és mindenféle zöldség képezik. Többféle zöldséggel variálható, tulajdonképpen tipikusan az a leves, ami mindenféle kevés megmaradt zöldségből elkészíthető minimális mennyiségű hússal.
Az alap változat így néz ki:
Hozzávalók:
- kb. 1 kis tál apróra vágott pulykahús
- 1 szál sárgarépa
- 2-3 szelet zeller, petrezselyemgyökér
- fél fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- kb. 1 kis tál szeletelt gomba
- kb. 1 kis tál zöldbab
- kb. 1 kis tál zöldborsó
- 2-3 ek étolaj vagy vaj
- 3-4 ek tejföl
- esetleg egy tojás sárgája
- 1 kk étkezési keményítő, de ez elhagyható
- só
- tárkony
Az apróra vágott vöröshagymát a hússal sózzuk, olajon megpirítjuk. Adunk hozzá egy kis vizet, kb. 10 percig pároljuk. Ezután a zöldségeket abban a sorrendben adjuk hozzá, amennyi főzési időt igényelnek. Jelen esetben a sárgarépa, a zeller és a zöldbab azonnal mehet bele, mivel közel azonos fövési idejük van. Ezzel együtt mehet a gomba is, ugyan ez hamarabb megfő, de finomabb ízt ad, ha hosszasabban összefő az étellel. A zöldborsót csak az utolsó 10-15 percben adjuk hozzá, hogy ne főjön szét. Közben sózzuk, fűszerezzük. A végén összeforraljuk a tejföllel. Ha a tejfölt összekeverjük egy tojássárgájával, gazdagabb levet kapunk. Amennyiben a tejfölhöz keményítőt is adunk, akkor sokkal simább állagú a végeredmény, azonban ha a keményítőt nem szeretnénk, megteszi a tejföl önmagában is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése