2010. augusztus 7., szombat

Tárkonyos pulykaraguleves




Ezt a levest vagy tíz évvel ezelőtt ettem életemben először munkahelyi menzán. Nagyon ízletesnek és gazdagak találtam, úgyhogy hamarosan el is késztettem a saját változatot. Azóta többféle változatban is találkoztam vele, étteremben, menzákon. Az alap hozzávalókat egy adag apróra vágott hús és mindenféle zöldség képezik. Többféle zöldséggel variálható, tulajdonképpen tipikusan az a leves, ami mindenféle kevés megmaradt zöldségből elkészíthető minimális mennyiségű hússal.

Az alap változat így néz ki:

Hozzávalók:
  • kb. 1 kis tál apróra vágott pulykahús
  • 1 szál sárgarépa
  • 2-3 szelet zeller, petrezselyemgyökér
  • fél fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 kis tál szeletelt gomba
  • kb. 1 kis tál zöldbab
  • kb. 1 kis tál zöldborsó
  • 2-3 ek étolaj vagy vaj
  • 3-4 ek tejföl
  • esetleg egy tojás sárgája
  • 1 kk étkezési keményítő, de ez elhagyható
  • tárkony
Ezeken zöldségeken kívül vagy az 1-1 kis tál zöldséget helyettesítve tehetünk bele akár karalábét, karfiolt, brokkolit, vagy bármi mást is.

Az apróra vágott vöröshagymát a hússal sózzuk, olajon megpirítjuk. Adunk hozzá egy kis vizet, kb. 10 percig pároljuk. Ezután a zöldségeket abban a sorrendben adjuk hozzá, amennyi főzési időt igényelnek. Jelen esetben a sárgarépa, a zeller és a zöldbab azonnal mehet bele, mivel közel azonos fövési idejük van. Ezzel együtt mehet a gomba is, ugyan ez hamarabb megfő, de finomabb ízt ad, ha hosszasabban összefő az étellel. A zöldborsót csak az utolsó 10-15 percben adjuk hozzá, hogy ne főjön szét. Közben sózzuk, fűszerezzük. A végén összeforraljuk a tejföllel. Ha a tejfölt összekeverjük egy tojássárgájával, gazdagabb levet kapunk. Amennyiben a tejfölhöz keményítőt is adunk, akkor sokkal simább állagú a végeredmény, azonban ha a keményítőt nem szeretnénk, megteszi a tejföl önmagában is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése