2010. augusztus 28., szombat

Mazsolás tészta


Ezt az ételt Pécsett ettük gyakran a menzán, egyetemista koromban. Sehol másutt nem találkoztam azóta sem vele. Ott egyszer csak megjelent az étlapon, és sokunknak ízlett. Egyszerűnek tűnt elkészíteni, így egyszer megkérdeztük az egyik konyhásnőt, tulajdonképpen mi is van benne. Úgy sejtettük, valami finom vaníliás szósszal, krémmel lehet leöntve a tészta, esetleg valami pudingszerűséggel. Nagyon meglepődtünk, mikor kiderült, hogy a fő összetevő tulajdonképpen tejföl. A többire már bizony nem emlékszem, így később emlékezetből, az íz és állag emlékeire hagyatkozva igyekeztem rekonstruálni ezt az édességet. Nagyjából sikerült is.

A sok tejföltől lesz jó krémes, így azzal ne spróroljunk. Egy kis víz nem árthat hozzá, mert sütés közben nagyon beissza egyébként a masszát, ha az túl sűrű. Így krémesebb lesz.

Hozzávalók:

  • 18 dkg tésztához:
  • 6-7 dl tejföl
  • kb. 1/2 dl víz
  • egy egész tojás
  • kb. 15 dkg mazsola
  • ízlés szerint cukor, méz, vaníliáscukor
A mazsolát forró vízbe beáztatjuk pár percre. A tésztát kifőzzük, leöblítjük, beleöntjük egy nagyobb tűzálló tál aljára. A tejfölt összekeverjük a tojással, a mazsolával, kicsit hígítjuk vízzel, édesítjük. A masszát egyenletesen ráöntjük a tésztára. Forró sütőbe toljuk, sütési módozattól és ízléstől függően 20-30 percig sütjük. Ha a tejfölös massza már kicsit összeállt rajta, akkor készen van. Én szeretem, ha kicsit pirult is a tészta, így általában légkeveréses-grill funkción még további 5-10 percet sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése