Diótorta gazdagon, avagy csupa diós diótorta is lehetne a neve ennek a tortának, valóban annyira diós :) A forrása a tortaimádók oldala. A receptet kissé változtattam. Egyrészről nem volt itthon annyi dió, másrészről már ránézésre is túl édesnek tűnt, harmadrészben mindenképpen legalább három részre vágott tortakarikát szerettem volna két réteg krémmel. A csokiréteg a tetejére meg egyszerűen kell :)
Hozzávalók a tortakarikához:
- 25 dkg darált dió
- 5 dkg keményítő
- 1 kk sütőpor
- 6 tojás
- 8 dkg cukor
A krémhez:
- 20 dkg darált dió
- 1 púpozott ek liszt
- 5,5 dl tej
- 10 dkg cukor
- vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- A tetejére 50 gr étcsokoládé és 2-3 ek étolaj.
A darált dióból hagyjunk meg 3-4 evőkanálnyit a díszítéshez.
A tortakarikához a tojások sárgáját és fehérjét kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a cukorral. A dióba belekeverjük a keményítőt és a sütőport, majd a tojássárgájához keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a habot is. Egy tortakarikát alját kibéleljük sütőpapírral, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Lefelé fordítva hagyjuk kihűlni (hogy az esetleges felpúpozódás kiegyenlítődjön), majd három részre szeljük.
A krémhez 2,5 dl tejben elkeverjük a diót, a cukrot és a lisztet és a citromhéjat, összeforraljuk, kevergetve besűrítjük.
3 dl tejből és egy egész zacskó pudingporból kemény pudingot főzünk, amit jól kikeverünk a diós masszával. Vaníliaaromával ízesítjük még.
Ha ez az egész teljesen kihűlt, akkor keverjük bele botmixerrel a szobahőmérsékletű vajat. Vigyázat, ha még a meleg krémhez adnánk a vajat, becsomósodhat az egész, vagy nem lehet elkeverni rendesen, a felolvadt vaj később kicsapódik.
A krémből is hagyjuk 3-4 evőkanálnyit a torta oldalára, a többit egyenletesen oszlassuk el két rétegben a tortakarika lapjai közé. Ha a formában töltjük be, akkor addig is szépen megáll és nem csúszik el, amíg összeérik, kihűl. 1-2 órás hűtés után kivehetjük a formából. Kenjük meg az oldalát is krémmel, szórjuk be a maradék dióval. Olvasszuk meg gőz fölött a csokoládét az étolajjal, öntsük a torta tetejére, egyenletesen simítsuk el. Hűtőben dermesszük, érleljük még pár órát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése