2010. szeptember 22., szerda

Diótorta




Diótorta gazdagon, avagy csupa diós diótorta is lehetne a neve ennek a tortának, valóban annyira diós :) A forrása a tortaimádók oldala. A receptet kissé változtattam. Egyrészről nem volt itthon annyi dió, másrészről már ránézésre is túl édesnek tűnt, harmadrészben mindenképpen legalább három részre vágott tortakarikát szerettem volna két réteg krémmel. A csokiréteg a tetejére meg egyszerűen kell :)


Hozzávalók a tortakarikához:
  • 25 dkg darált dió
  • 5 dkg keményítő
  • 1 kk sütőpor
  • 6 tojás
  • 8 dkg cukor

A krémhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 1 púpozott ek liszt
  • 5,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • A tetejére 50 gr étcsokoládé és 2-3 ek étolaj.


A darált dióból hagyjunk meg 3-4 evőkanálnyit a díszítéshez.

A tortakarikához a tojások sárgáját és fehérjét kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a cukorral. A dióba belekeverjük a keményítőt és a sütőport, majd a tojássárgájához keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a habot is. Egy tortakarikát alját kibéleljük sütőpapírral, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Lefelé fordítva hagyjuk kihűlni (hogy az esetleges felpúpozódás kiegyenlítődjön), majd három részre szeljük.

A krémhez 2,5 dl tejben elkeverjük a diót, a cukrot és a lisztet és a citromhéjat, összeforraljuk, kevergetve besűrítjük.

3 dl tejből és egy egész zacskó pudingporból kemény pudingot főzünk, amit jól kikeverünk a diós masszával. Vaníliaaromával ízesítjük még.

Ha ez az egész teljesen kihűlt, akkor keverjük bele botmixerrel a szobahőmérsékletű vajat. Vigyázat, ha még a meleg krémhez adnánk a vajat, becsomósodhat az egész, vagy nem lehet elkeverni rendesen, a felolvadt vaj később kicsapódik.

A krémből is hagyjuk 3-4 evőkanálnyit a torta oldalára, a többit egyenletesen oszlassuk el két rétegben a tortakarika lapjai közé. Ha a formában töltjük be, akkor addig is szépen megáll és nem csúszik el, amíg összeérik, kihűl. 1-2 órás hűtés után kivehetjük a formából. Kenjük meg az oldalát is krémmel, szórjuk be a maradék dióval. Olvasszuk meg gőz fölött a csokoládét az étolajjal, öntsük a torta tetejére, egyenletesen simítsuk el. Hűtőben dermesszük, érleljük még pár órát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése