Szerettem volna a gombához valamilyen nem hagyományos tölteléket, így jutott eszembe a lencse. A lencsetöltelékkel kapcsolatban már csak azt kellett megoldanom, nehogy az ismert lencsefőzelék ízeit töltsem a gombába.
Az eredmény jól sikerült. Pikáns, laktató, jó sajtos ízű.
Hozzávalók:
- 10 db nagyobb fej champinon gomba
- 10 dkg lencse
- 3-4 ek olívaolaj
- őrölt koriander
- őrölt babérlevél
- őrölt kömény
- 3-4 ek paradicsompüré
- só
- 20 dkg kemény sajt (jelen esetben trappista sajtot használtam)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 dl tejszín
- 1 ek étkezési keményítő
A gombák szárát kivágjuk, a kalapjuk belsejéből is vájunk ki egy kicsit, hogy legyen hely a tölteléknek. A gombákat bekenjük kívül -belül egy kis olívaolajjal, enyhén sózzuk, és forró sütőben elősütjük 5-10 percet. Ez idő alatt kicsit összetöpörödnek, levet eresztenek. A levét leöntjük, és félretesszük a gombamártáshoz. A gombákat megtöltjük a sajtos-lencsés töltelékkel, a tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és forró sütőben (kb. 180 fokon) összesütjük. Ez 20-30 perc alatt készen is van.
Közben a gombák szárát és a kivájt belsejüket apróra vágjuk, sózzuk, olívaolajon kicsit megpirítjuk, kevés vízzel és a sült gombák levével pároljuk nagyjából 10 percig. A gombaszáraktól ne várjuk, hogy majd puhák lesznek, de ez most nem is számít, hiszen botmixerrel turmixolni fogjuk. A gombaturmixhoz hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük benne a keményítőt és összeforraljuk.
A sült-töltött gombafejeket a mártással leöntve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése