2010. szeptember 23., csütörtök

Lencsével töltött gombafejek gombamártással





Szerettem volna a gombához valamilyen nem hagyományos tölteléket, így jutott eszembe a lencse. A lencsetöltelékkel kapcsolatban már csak azt kellett megoldanom, nehogy az ismert lencsefőzelék ízeit töltsem a gombába.

Az eredmény jól sikerült. Pikáns, laktató, jó sajtos ízű.

Hozzávalók:

  • 10 db nagyobb fej champinon gomba
  • 10 dkg lencse
  • 3-4 ek olívaolaj
  • őrölt koriander
  • őrölt babérlevél
  • őrölt kömény
  • 3-4 ek paradicsompüré
  • 20 dkg kemény sajt (jelen esetben trappista sajtot használtam)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek étkezési keményítő
A lencsét előző este beáztatjuk. Másnap jó puhára főzzük. A főzőlevet sóval, babérlevéllel, őrölt korianderrel és őrölt köménnyel ízesítjük. A levét teljesen elfőzzük. Mikor készen van, összekeverjük a paradicsompürével, némi apróra vágott petrezselyemzölddel és kb. 15 dkg reszelt sajttal.

A gombák szárát kivágjuk, a kalapjuk belsejéből is vájunk ki egy kicsit, hogy legyen hely a tölteléknek. A gombákat bekenjük kívül -belül egy kis olívaolajjal, enyhén sózzuk, és forró sütőben elősütjük 5-10 percet. Ez idő alatt kicsit összetöpörödnek, levet eresztenek. A levét leöntjük, és félretesszük a gombamártáshoz. A gombákat megtöltjük a sajtos-lencsés töltelékkel, a tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és forró sütőben (kb. 180 fokon) összesütjük. Ez 20-30 perc alatt készen is van.

Közben a gombák szárát és a kivájt belsejüket apróra vágjuk, sózzuk, olívaolajon kicsit megpirítjuk, kevés vízzel és a sült gombák levével pároljuk nagyjából 10 percig. A gombaszáraktól ne várjuk, hogy majd puhák lesznek, de ez most nem is számít, hiszen botmixerrel turmixolni fogjuk. A gombaturmixhoz hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük benne a keményítőt és összeforraljuk.

A sült-töltött gombafejeket a mártással leöntve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése