2010. szeptember 18., szombat

Zöldséges-tejfölös sertésragu




Ezt a receptet Bártfai Laci bácsi Húsos szakácskönyvéből két recept ihlette, a borókás sertéslapocka és a kisalagi sertéslapocka. Mindkét recept gazdagon zöldséges és fűszeres, mártásos. Önmagában azonban mindkettőben találtam valami furcsát, ami miatt nem pont úgy akartam elkészíteni, ráadásul az itthon található hozzávalók sem stimmeltek teljes egészében. Azonban ehhez a recepthez mégis ezek adták a kiindulópontot.

Hozzávalók:

  • kb. 50 dkg csont nélküli sertéslapocka vagy tarja
  • pár ek étolaj
  • kb. 1 bögrényi a következő zöldségekből: sárgarépa, karfiol, gomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db pritaminpaprika
  • 4-5 ek tejföl
  • őrölt babérlevél
  • 1 ek fűszerpaprika
A sertéslapockát felkockázzuk, sózzuk, kicsi olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymával és a felkarikázott gombával együtt. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezzük, és nagyrészt készre pároljuk. Én ezt az egyszerűség és gyorsaság kedvéért kuktában tettem. A gomba jó, ha sokáig párolódik a hússal együtt, így karakteresebb ízt ad neki.

Hozzáöntjük a zöldségeket, majd teljesen készre pároljuk. Ha szükséges, a vizet pótoljuk. Hagyhatjuk viszonylag bő lére, hiszen ez fogja adni a szaftot.

A tejfölt összekeverjük a keményítővel és a fűszerpaprikával, esetleg kis vízzel a könnyebb összekeverés érdekében, majd a húsos-zöldséges keverékhez adjuk. Folytonos kevergetés mellett összeforraljuk.

Köretnek illik hozzá például rizs vagy kifőtt tészta illik, ami jól felveszi a finom szaftot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése