2009. július 16., csütörtök

Lencseleves



Ezt a levest anyutól tanultam. Egyszerű elkészíteni, szinte csak hagyni kell magától megfőni. Laktató, zöldséges, telt ízű leves.


  • kb. 10 dkg lencse
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér/vagy zeller
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • só vagy ételízesítő
  • 2-3 kk fűszerpaprika
  • 1-2 ek étolaj
  • ízlés szerint tejföl


A lencsét előző éjjel hideg vízbe áztatjuk. Így sokkal könnyebben megfő.
A megtisztított, felkarikázott, aprított zöldségeket olajon kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét, felöntjük vízzel és puhára főzzük. Ez kb. egy-másfél órát vesz igénybe. A fűszerpaprikát suhintással a leveshez adjuk, összeforraljuk. Tejföllel tálaljuk.

Suhantás/suhintás: az olajat megmelegítjük, majd hozzákeverjük a pirospaprikát, így öntjük a forrásban levő levesre. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert a paprika megéghet. Ha nem vállalkozunk erre a műveletre, egyszerűen csak a szobahőmérsékletű olajban is elkeverhetjük a paprikát. Majd adjunk hozzá a meleg leves levéből, hogy jobban kioldódjon, megduzzadjon, és így adjuk a leveshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése