2009. szeptember 12., szombat

Fonott kalács

Ez egy nagyon egyszerű és ízletes kalácsrecept a Reader's Digest kiadó Titkok nagymama konyhájából című könyve alapján. Nálunk mindennapos kaláccsá vált, hetente sütünk belőle 1-2 veknit.


Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
2,5-3 dl tej
8 dkg cukor
5 dkg élesztő
8 dkg vaj
1 kk só
1 tojás
fél citrom reszelt héja
1 tojássárgája a megkenéshez

Keverjük el a lisztet, a sót, a cukrot és a citromhéjat. Közben futtassuk fel az élesztőt egy kis cukorral langyos tejben, majd a tojással és a puha vajjal együtt adjuk a lisztes keverékhez. Jól dolgozzuk össze. Ezekkel az arányokkal dolgozva olyan tésztát kapunk, ami az elején jó lágy, picit talán ragad is, de ahogyan egyre inkább összegyúrjuk, rugalmasabbá válik, összeáll. Ha jól összedolgozzuk, valószínűleg nem igényel további lisztet. Kelesszük langyos helyen letakarva kb. fél órát, illetve addig, ameddig kb. a duplájára nem dagad. Ekkor újból gyúrjuk át, majd formázzunk egyenlő hosszúságú hurkákat és készítsük el a fonatot. Így megformázva is kelesszük még kb. fél órát. Majd kenjük le a tetejét egy kis vízzel elkevert tojássárgájával és süssük 170 fokos sütőben kb. 45 percet.

Frissítés:
Kipróbáltuk felényi élesztővel és valamivel több vajjal. Az eredmény egy sokkal szebb, és állagra is jobb kalács lett. Ezt a változatot a férjem készítette el. Hoztam képet is róla:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése