A blogban mindennapi ételeink receptjei kapnak helyet, saját fotókkal. Ezek között szerepelnek a családomtól, nagymamámtól és édesanyámtól örökölt receptek éppúgy, mint a legújabb magazinok receptjei, interneten talált érdekességek és saját kísérleteim is. A blog megtalálható a http://gasztro-blogok.blogspot.com/ gasztroblog gyűjteményben is.
2009. szeptember 2., szerda
Rácsos almás pite
A Reader's Digest kiadó Titkok nagymama konyhájából című könyvét böngészve találtam rá egy szép fotóra erről a süteményről. Itt volt a kamrában egy rakás alma, egy kis maradék tejszín a hűtőben, amit sürgősen fel kellett használni. Úgy gondoltam, nincs vesztenivalóm.
Az első próbálkozás nagyon finom, ám kissé szétesős sütit eredményezett, amiben középen az alma kissé kemény. Ezért a recepten megváltoztattam pár dolgot, így másodszorra az állag és az íz is nagyon jó lett. Legközelebb még megpróbálom valamivel vékonyabbra nyújtani a tésztát a forma oldalába, hogy kevesebb tésztát kelljen megenni az almás töltelékkel.
Itt a receptet az általam végrehajtott változtatásokkal közlöm.
Hozzávalók:
a tésztához:
18 dkg finomliszt
7 dkg rétesliszt
1 tojás
15 dkg puha vaj
2-3 ek tejföl
2 ek cukor
1 csipet só
2 kk sütőpor
1 tojásfehérje
1 tojássárgája
a töltelékhez:
6 darab közepes alma
fél citrom leve
1 dl tejszín
7 dkg hámozott-őrölt mandula
2-3 ek cukor
2-3 ek vaníliáscukor
3 tojás
kicsi vaj
csipetnyi fahéj
A tésztához összedolgozzuk a hozzávalókat, simára gyúrjuk. 30 percre hűtőbe tesszük. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük.
Míg a tészta pihen, meghámozzuk az almákat, eltávolítjuk a magházat és felcikkezzük. Megolvasztunk egy kis vajat és az almacikkeket citromlével meglocsolva és fahéjjal meghintve kicsit pároljuk, hogy puhábbak legyenek.
A tészta kb. 1/5-ét félretesszük, a többit belenyújtjuk a forma oldalába és aljába. A tésztát szurkáljuk meg villával. Esetleg nehezéknek tehetünk rá szárazbabot, hogy ne púposodjon föl annyira a tészta. Süssük 180 fokon kb. 10 percig.
Keverjük ki a masszát, amit majd az almára öntünk: tejszín, cukor, tojásfehérje, darált mandula, vaníliacukor. 1 ek tejszínt tegyünk félre, amit majd a rácsokra kenünk.
A tésztát az elősütés után kenjük meg egy tojásfehérjével. Terítsük a tésztára az almát, majd öntsük rá a tejszínes masszát. A félretett tésztát nyújtsuk ki majd vágjuk ujjnyi széles csíkokra, tegyük rácsszerűen tésztára.
A maradék 1 tojássárgáját keverjük el a tejszínnel és kenjük meg vele a rácsokat.
Süssük 180 fokon kb. 20 percig.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése