2009. szeptember 2., szerda

Rácsos almás pite

A Reader's Digest kiadó Titkok nagymama konyhájából című könyvét böngészve találtam rá egy szép fotóra erről a süteményről. Itt volt a kamrában egy rakás alma, egy kis maradék tejszín a hűtőben, amit sürgősen fel kellett használni. Úgy gondoltam, nincs vesztenivalóm. Az első próbálkozás nagyon finom, ám kissé szétesős sütit eredményezett, amiben középen az alma kissé kemény. Ezért a recepten megváltoztattam pár dolgot, így másodszorra az állag és az íz is nagyon jó lett. Legközelebb még megpróbálom valamivel vékonyabbra nyújtani a tésztát a forma oldalába, hogy kevesebb tésztát kelljen megenni az almás töltelékkel. Itt a receptet az általam végrehajtott változtatásokkal közlöm. Hozzávalók: a tésztához: 18 dkg finomliszt 7 dkg rétesliszt 1 tojás 15 dkg puha vaj 2-3 ek tejföl 2 ek cukor 1 csipet só 2 kk sütőpor 1 tojásfehérje 1 tojássárgája a töltelékhez: 6 darab közepes alma fél citrom leve 1 dl tejszín 7 dkg hámozott-őrölt mandula 2-3 ek cukor 2-3 ek vaníliáscukor 3 tojás kicsi vaj csipetnyi fahéj A tésztához összedolgozzuk a hozzávalókat, simára gyúrjuk. 30 percre hűtőbe tesszük. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük. Míg a tészta pihen, meghámozzuk az almákat, eltávolítjuk a magházat és felcikkezzük. Megolvasztunk egy kis vajat és az almacikkeket citromlével meglocsolva és fahéjjal meghintve kicsit pároljuk, hogy puhábbak legyenek. A tészta kb. 1/5-ét félretesszük, a többit belenyújtjuk a forma oldalába és aljába. A tésztát szurkáljuk meg villával. Esetleg nehezéknek tehetünk rá szárazbabot, hogy ne púposodjon föl annyira a tészta. Süssük 180 fokon kb. 10 percig. Keverjük ki a masszát, amit majd az almára öntünk: tejszín, cukor, tojásfehérje, darált mandula, vaníliacukor. 1 ek tejszínt tegyünk félre, amit majd a rácsokra kenünk. A tésztát az elősütés után kenjük meg egy tojásfehérjével. Terítsük a tésztára az almát, majd öntsük rá a tejszínes masszát. A félretett tésztát nyújtsuk ki majd vágjuk ujjnyi széles csíkokra, tegyük rácsszerűen tésztára. A maradék 1 tojássárgáját keverjük el a tejszínnel és kenjük meg vele a rácsokat. Süssük 180 fokon kb. 20 percig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése