2009. szeptember 20., vasárnap

Tejfölös husi


Pontosabb husi tejfölös-köményes-fokhagymás mártásban




A receptet aputól tanultam, ő valamilyen magazinból olvasta, még nagyon régen, gyerekkoromban. Eredetileg sertésnyelvből készül, de szerintem szinte bármilyen húsból finom. Talán a szárazabb részekből, pl. mellből kevésbé. Ebben az ételben pulykacombot használtam.

Hozzávalók 4 személyre:

  • kb. 50 dkg hús, felszelve, kockára vágva
  • 20-25 dkg tészta (jelen esetben durumtésztából készült az étel)
  • 4-5 gerezd fokhagyma, de ha szeretjük a jó fokhagymás ízt, akár 1 fejet is beletehetünk
  • 2-3 kk őrölt kömény
  • 3-4 ek tejföl
  • 1 kk étkezési keményítő, de ez el is hagyható
  • kevés olaj

A hús akkor veszi be legjobban az ízeket, ha legalább előző este bepácoljuk. Tehát olajat bekeverünk némi sóval, zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel, és ebbe áztatjuk a húst. A pácolt hús jóval puhábbra, omlósabbra is fő, ráadásul rövidebb idő alatt, mint pácolás nélkül.

Másnap kevés olajon (lehet, hogy elég a pác olaja) fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel és készre pároljuk. Ez kb. hármonegyed órát vesz igénybe. Amennyiben szükséges, közben pótoljuk alatta a vizet, de lehetőleg mindig csak annyi legyen rajta, ami épphogy ellepi. Esetleg még mielőtt készen van, tehetünk bele frissen zúzott fokhagymát, sót, köményt, ízléstől függően. Ha készre főtt bekeverjük a tejföllel, összeforraljuk.

A tésztát kifőzzük, hideg vízzel leöntjük és összemelegítjük a tejfölös hússal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése