2009. szeptember 1., kedd

Rakott zöldbab


A rakott zöldségek egyik leghagyományosabb elkészítési módja, ha darált hús és rizs keverékével rakjuk meg, tejföllel meglocsolva. Én a majoránnás fűszerezésűt kedvelem a leginkább, vagy inkább csak gyerekkori ízemlékeim miatt ez a legismertebb és legotthonosabb ízű számomra.

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg zöldbab (jelen esetben zöld)
  • 25 dkg darált hús
  • 6 dkg barna rizs
  • kicsi olaj
  • kb. 0,5 l tejföl
  • 2 tojás
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • majoránna

A zöldbabot feldarabolás után (ha friss) gőz fölött megpároljuk. Ezt a legegyszerűbb egy párolóedényben megtenni. Ha ez nem áll rendelkezésre, természetesen meg is lehet főzni, vagy kevés vízben párolni.
A rizst kevés olajon megpergeljük, majd vízzel felöntve puhára főzzük.
Közben a darált húst az apróra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával előbb olajon fehéredésig pirítjuk, majd kevés vízzel apránként, újból és újból felöntve megpároljuk. Sóval és majoránnával ízesítjük.
A főtt rizst és a húst összekeverjük, ha szükséges utána sózzuk, és elkeverjük egy tojással.
A tejfölt kikeverjük egy kis sóval és egy tojással, esetleg majoránnát is teszünk hozzá.

Egy jénaiba vagy tepsibe rétegezzük a hozzávalókat (ha tepsit használunk, azt ajánlatos egy kis vajjal kikenni előtte): zöldbab - egy kis tejfölös massza - darálthúsos massza - maradék tejfölös massza.

Sütőbe tesszük, kb. 180 fokon sütjük kb. fél órát. Ha pirultabban szeretjük, akkor tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése