2010. október 7., csütörtök

Rakott padlizsán





A hozzávalóknak és a fűszerezésnek köszönhetően mediterrán jellegű étel. Nem konkrét receptet készítettem el, csak az általam összeillőnek vélt dolgokat "összeraktam", így lett a rakott padlizsán. Jó fűszeres, erőteljes ízű étel.

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb padlizsán
  • 5-6 db közepes méretű paradicsom (több is lehet)
  • kb. 50 dkg pulykacombhús
  • kb. 20 dkg kemény sajt (jelen esetben nagyrészt juhsajt és kevés trappista volt)
  • oregánó
  • bazsalikom
  • olívaolaj
A padlizsánt kb. félujjnyi vastag szeletekre vágom, besózom. Pár órát állni hagyom, és ha eresztett levet, azt leöntöm róla, esetleg kinyomkodom. Így állítólag lehet az ízén szelídíteni valamennyit.

Az apróra vágott pulykahúst sózom, majd kevés olajon fehéredésig pirítom. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd megpárolom. ha szükséges, pótolom alatta a vizet. A párolás kb. fél óra alatt készen van. Közben fűszerezem is.

A padlizsánszeleteket serpenyőben kicsi olívaolajjal átpirítom 1-2 percig. Mindegyik padlizsán szeletre teszek pár csepp olajat, majd mindkét oldalukat sütöm egy kicsit.

Egy nagy jénait elkezdek kirakni a hozzávalókból: egy réteg padlizsán, egy réteg paradicsom (ezt is lehet közben fűszerezni), husi, majd befedem a szelet sajtokkal. A tetejére, ha van még, még egy rétegnyi padlizsán-paradicsom-sajt. Reszelt sajttal is megszórhatjuk a tetejét, de a szelet sajtok is szépen ráolvadnak.

Kb 180 fokon összesütöm addig, hogy a padlizsán is biztosan jól átsüljön és a sajt is szépen ráolvadjon, esetleg meg is piruljon. Ez kb. 30-40 perc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése